Светът пропусна предупредителните червени лампички, които можеха да ни накарат

...
Светът пропусна предупредителните червени лампички, които можеха да ни накарат
Коментари Харесай

Украйна ще бъде началото на новата история на ХХI век


Светът пропусна предупредителните червени лампички, които можеха да ни накарат да вземем ограничения и да не се стигне до войната в Украйна. Още през 2008 година Путин съобщи, че разпадането на Съюз на съветските социалистически републики е най-голямата геополитическа неточност . Влизането на съветските военни елементи в Грузия беше началото на огромна инвазия, с която Путин желае да сложи някогашните руски републики под въздействието на Москва. Крим през 2014 година го удостовери.

Това разяснява пред Радио София проф. Михаил Станчев .

Той е завеждащ катедра по нова и най-нова история в Историческия факултет на Харковския народен университет „ Василий Каразин “. Прeди броени дни избяга от войната в Украйна и потърси леговище в своята прародина - България.

Пред студенти и преподаватели от департамент „ Политически науки “ на Нов български университет (НБУ) той описа от първо лице за военните дейности в Харков и Украйна, за пътя си до България с една раница на гърба.

Според проф. Станчев, в случай че Путин беше съумял със стремително завладяване на Киев, по-късно е щял „ да се закрепи по крайбрежията на Днепър, включвайки и Николаевска и Одеска област за присъединението и на Приднестровието. И нямаше да спрат, под въпрос щеше да бъде Молдова.
Путин ще продължава, до момента в който не го спрат . “

Сред факторите , които объркват проектите на Русия, е дефицитът на запаси . Воденето на договаряния дава тактическа опция за време, в което да се прегрупират или предислоцират военни елементи.

Втори фактор – Путин има техника, само че бойците не желаят да водят война , някои се предават.

„ Бях песимистичен във връзка с глобите, само че финансовата система на Русия се срути.
Членството в Европейски Съюз обезпечава сигурност – икономическа и политическа. И да желае, Украйна не може да влезе в НАТО толкоз елементарно и бързо. Колкото до обновяване на нуклеарната стратегия на Украйна – това няма да разреши нито Съединени американски щати, нито НАТО , нито Русия, означи още проф. Станчев.

Той акцентира, че в ХХI век такова държание е неприемливо и Русия би трябвало да се почувства строго изолирана, да разбере, че никой не желае да има работа с нея.

„ Може би Украйна ще бъде началото на новата история на ХХ I век , която ще преобърне целия свят по отношение на съветската експанзия “, акцентира проф. Станчев.

Също по този начин той описа, че от 28 март всички висши учебни заведения в Украйна, които могат, са възобновили образователния развой онлайн . В момента неговите студенти се включват от разнообразни страни – най-вече са в Полша, само че има и в Чехи, Германия, Унгария, Турция. Негови аспиранти са пристигнали в България – да продължат изследователската си активност.

Чуйте целия диалог.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР