Светът отново се разтърси пред поредната здравна заплаха. Този път

...
Светът отново се разтърси пред поредната здравна заплаха. Този път
Коментари Харесай

Вие помните ли полиомиелита? И клетките ви го помнят

Светът още веднъж се раздруса пред следващата здравна опасност. Този път не става дума за нов или другоземен вирус, а за кошмара на хиляди генерации родители.

Полиомиелит или детски паралич сковава мозъците на тези, които помнят. А медиите се надпреварват кой пръв ще добави още едно изречение към преписваната неведнъж вест: " Извънредно състояние в Ню Йорк! " Някой помни ли, че преди 10 години в Съединени американски щати още веднъж имаше случай на полиомиелит? Ковид ли направи водещите медии толкоз настървени в следенето на изолирани случаи или " смъртната опасност ", под която живеем към този момент съвсем три години ни направи педанти в дебненето на обществено значими здравни явления? Факт е, че медийната среда се промени след коронавирусната пандемия. Читателят - също. Всичко стана някак механично, първосигнално и автоматизирано в битката за хедлайни. А хората с право намират това за извънредно подмолно. Докога?

Половинчатите истини разболяват. Тровят душeвността и основават виртуални агресори - такива, които хващат компютъра като най-мощното модерно оръжие и стартират да отстрелват всеки евентуален притежател на инакомислието, без значение поддръжници или съперници на една или друга концепция.

Обективната действителност обаче е нещо друго. Тя е създание на целостта на познанието, на силата на фактологията, на проследените процесите и познаването на осведомителните източници.

Всъщност кой е споделил, че полиомиелитът в миналото е липсващ?

Една обикновена информация в уеб страницата на СЗО ни демонстрира следното: През април 2021 година, когато стартира всеобщата имунизационна акция против Коронавирус, в 50 страни са отсрочени 60 животоспасяващи други имунизационни акции, " излагайки към 228 милиона души - най-вече деца - на риск от заболявания като морбили, жълта тресчица и полиомиелит. Над половината от 50-те наранени страни са в Африка, което акцентира продължителното неравноправие в достъпа на хората до сериозни услуги за имунизация. " Тези данни са подкрепени и от UNICEF.

На 12 септември (само преди два дни) в встъпителното си послание на 72-та сесия на Регионалния комитет на СЗО за Европа в Израел, след доклад на имунизационното покритие от коронавирус и разпространяването и ограниченията против маймунската шарка генералният секретар анонсира за още една тревожна " опасност, само че от напълно човешки генезис: войната в Украйна. " В този подтекст той, от името на организацията, която оглавява, показва угриженост по отношение на " капацитета за интернационално разпространяване на полиомиелит заради пропуски в имунизационното покритие и всеобщото придвижване на популацията, обвързвано с войната. " Нито дума за Америка и Ню Йорк.

Две седмици по-рано, в регулярния си медиен брифинг, същият лидер на световната организация загатва още веднъж полиомиелита, само че този път като евентуален риск за народа на Пакистан поради невижданите до момента наводнения. А там по принцип полиомиелитът в никакъв случай не е изчезвал.

Почти слушам възраженията на обезпокоените читатели, които бързат да обяснят, че СЗО бил не-знам-какво-си и по тази причина не е референт. Добре. Да забележим какво споделя Центърът за надзор на заразните заболявания CDC. Бидейки американска конструкция, разумното е в секцията на " Заразни огнища в Съединени американски щати " да има най-малко къс осведомителен текст за последните събития в тази връзка. Това, което се обитава на страницата обаче е за огнище на Escherichia coli в храна. Първият по новост материал, в който се загатва полиомиелитът е информативен материал за болестта и имунизацията. В тази връзка е добре да уточним и този въпрос:

Какво е полиомиелит и за какво имунизираните не би трябвало да се тревожат?

Полиомиелитът (детски паралич) е инвалидизиращо (в 10% от случаите) и евентуално смъртоносно заболяване. Причинява се от 3 полиомиелитни вируса от жанр ентеровирус, които се популяризират от човек на човек по орално-фекален път. Болестта се характеризира с възпалителни промени на гръбначния мозък, водещи до атрофични парализи. Засегнатите са главно деца на възраст 1 до 5 години.

Описан исторически още преди 3500 години, в България най-високия растеж на болестта е записано през 1947 година. И до в този момент за полиомиелита няма лек, само че има ваксина, която е безвредна и ефикасна и всички, до свободния избор дали да имунизираме децата си, са я получили. Приложена всеобщо през 1959 година и по-късно, имунизацията става причина да обявим последния си случай на неврологичното заболяване през 1970г. От тогава в епидемиологичния ни списък са обявени единствено два случая - през 91-ва и 2001 година - и двата импортирани от райони в Индия. Клетките ни обаче носят историческата памет за заболяването, или най-малко на тези от нас, които сме имунизирани.

Ваксината против полиомиелит е инактивирана (IPV). Прилага се инжекционно с няколко дози в ръката или крайници на дребното дете. Три дози доставят 99% отбрана. У нас имунизационния календар планува 4.

Има и орална полиомиелитна ваксина (OPV), която се ползва в страните, които остават в листата на ендемичните за полиомиелит региони - Афганистан, Нигерия, Пакистан, Етиопия, Кения, Сомалия и Сирия. Идеята на тази орална ваксина е да се приложи непринудено и лесно при посещаване в тези страни или при излизането им към други. Едно от изключителните качества на пероралния артикул е, че директно след приемането му се основава ефикасен мукозен имунитет в червата, което прави заразяването по фекален път почти невъзможно.

Има ли двоен стандарт в построяването на действителност?

Любопитен е фактът, че тази година за първи път от десетилетия израелските здравни управляващи също оповестиха за случай на полиомиелит, както и лондонските. Но медиите не обърнаха изключително внимание, нито кметовете на Йерусалим и Лондон оповестиха изключително състояние. За болест, която е предотвратима напълно посредством имунизация, оповестена в задължителния имунизационен календар, заложена като държавна здравна политика на развитите страни, е ненужно да влизаме в дискусия за и срещу имунизациите per se. Свободната имунизационна воля, застрахователните компании, Индустрията, политиката, страха като най-ефективното оръжие против нагнетеното обществено неодобрение... Може доста да се спекулира върху въпроса Защо? И в никакъв случай отговорът няма да е еднопосочен. Отговорът е загубен някъде по пътя на copy-paste механизмите за основаване на справедлива действителност. Ако има нещо, за което обаче здравните експерти с съображение се тревожат е, че по статистически данни появата само на един случай на парализа, породена от полиомиелитен вирус, ще даде картина само на върха на един айзберг, в подножието на който ще стоят стотици други инфектирани. Когато това се случи в регион с ниско имунизационно покритие, ендемичният взрив ще бъде единствено въпрос на време. Но това време към момента не е пристигнало.

Но пък остават броени часове до идната централна новинарска емисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР