Светът не се върти около вас нито за добро, нито

...
Светът не се върти около вас нито за добро, нито
Коментари Харесай

Ефект на прожектора: как да получите това, което искате?

Светът не се върти към вас нито за положително, нито за неприятно

Това известие може би ви се коства ненужно. Смятате, че не си мислите такова нещо за себе си.

Като се замислите, евентуално не си го мислите. Но подсъзнателно е тъкмо по този начин. Заради което може би не действате по верния метод с хората, от които желаете да получите нещо.

Това нещо е значимо за вас, само че е положително и за тях, не им коства особени старания. Защо тогава не го вършат, по дяволите?

Специалистите изясняват, че повода евентуално е в неумението да предизвикате доверие и да покажете таман тази втора част – че значимото нещо за вас е положително и за тях. А това неумение може би се дължи на подсъзнателното разбиране, с което си живее всеки – че е център на вселената.

Ако не вярвате, че го имате, проверете се. Ужас, пуснала ви се е бримка на чорапа. Струва ви се, че всички в нея гледат. Или пък имате нова прическа. Чудите се за какво сътрудниците ви не виждат.

Изобщо не е правилно, че близките ви обръщат толкоз доста внимание, колкото си въобразявате. Многократно с най-различни проучвания е тестван така наречен резултат на прожектора.

Термина вкарват американските психолози Томас Гилович и Кенет Савицки през 1999 година

При множеството откриватели опитът протича почти по този начин – молят доброволци през целия ден да носят странна тениска в офиса, да речем. После ги карат да посочат какъв брой хора са забелязали в какво са облечени. Същевременно психолозите сами ревизират какъв брой хора в реалност са обърнали внимание на странната дреха.

Резултатите демонстрират, че участниците в опита показват двойно по-висока численост от действителното количество хора, които са забелязали въпросната специфичност.

Та изводът е, че човек се намира в центъра на внимание доста по-рядко, в сравнение с счита. Той надценява значимостта си за другите и единствено си фантазира, че е под прожектора.

Ако желае останалите хора в действителност да го виждат и да получи нещо от тях, би трябвало много да се потруди да завоюва благосклонности и доверие.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР