Светът най-накрая се споразумя за дългосрочен план за ограничаване на

...
Светът най-накрая се споразумя за дългосрочен план за ограничаване на
Коментари Харесай

Авиоиндустрията се насочва към въглеродно неутрално бъдеще

Светът най-сетне се споразумя за дълготраен проект за ограничение на въглеродните излъчвания от авиоиндустрията. На среща в Монреал Международната организация за гражданска авиация (ICAO) даде обещание да поддържа „ амбициозната “ цел за нулево неутрална авиация до 2050 година Планът, обсъждан от мнозина като компромис, бе признат от 193-те страни, които са членове на организацията. Зелените групи обаче споделят, че договорката е слаба и не е правно обвързваща, предава BBC.

Когато светът се събра в Париж през 2015 година, с цел да контракти дълготраен проект за справяне с изменението на климата, липсваха две основни промишлености - авиацията и корабоплаването. Авиоиндустрията способства за към 2.5% от световните въглеродни излъчвания, само че учените считат, че има доста по-голямо влияние върху изменението на климата, в сравнение с тази цифра допуска. Това се свързва с надморските височини, на които летят самолетите и резултатите от така наречен противоположните следи - следите от водна пара, създадени от моторите.

Специалният делегат на президента на Съединени американски щати по изменението на климата Джон Кери приветства договорката. В туит той сподели:

Развълнуван съм да видя, че интернационалната авиация се ангажира на 41-вата асамблея на ICAO за стабилно бъдеще с дълготрайна климатична цел... да помогнем за извеждането на авиацията по пътя към чистата нула до 2050 година “

Със 193 държави-членки, ICAO е органът на Организация на обединените нации, претрупан с регулирането на въглеродния отпечатък от въздушния превоз. Организацията е под напън от страна на потребителите и учените да се опитат да намерят способи за декарбонизиране на въздушния превоз в продължение на няколко години, само че с стеснен триумф. Въпреки това тази седмица те най-сетне се съгласиха да поддържат чиста нулева цел за 2050 година, макар недоволствата от Китай и Русия.

Обединеното кралство бе една от първите страни, които включиха излъчванията от авиацията в своите климатични цели през 2021 година и оказа помощ за стартирането на Международната авиационна коалиция за климатични упоритости на COP26.

Тази седмица членовете на Международната организация за гражданска авиация се съгласиха с групова цел за нулева чиста световна авиация до 2050 година – исторически крайъгълен камък, освен за бъдещето на летенето “, сподели секретарят по превоз Ан-Мари Тревелян.

„ Това са години на неуморна работа за Обединеното кралство и неговите сътрудници да водят света към чисто бъдеще за всички. “

Еколозите обаче са загрижени, че този нов проект не е обвързващ, което значи, че ICAO няма власт да наложи решението. „ Не бива да се заблуждавате от резултатите от това заседание. Това няма да реши казуса на авиацията “, сподели Джо Дарден.

Единственият метод, по който ще го разгадаем, е да спрем да изгаряме керосин. Начинът, по който ще спрем да изгаряме керосин, е като ценообразуваме по-ефективно керосина и влагаме в различни решения. “

На срещата страните се съгласиха, че най-хубавият метод за справяне с бъдещите излъчвания е посредством система за въглеродни обезщетения. Компенсирането е развой, при който компании или физически лица купуват въглеродни заеми, с цел да отстранен въглеродните излъчвания от действия като хвърчене. ICAO към този момент се съгласи самолетните компании да употребяват Схемата за компенсиране и понижаване на въглеродните излъчвания за интернационална авиация (CORSIA). Съгласно схемата самолетните компании ще се договорят за базова година и всички бъдещи излъчвания над равнището за този интервал ще би трябвало да бъдат обезщетени.

Първоначално те възнамеряваха да употребяват междинните излъчвания от хвърчене през 2019 година и 2020 година, само че началото на пандемията от Covid докара до бърз спад на въздушния превоз. Докато участниците в акцията бяха възхитени от вероятността за ниска базова линия, която би принудила самолетните компании да компенсират доста повече от излъчванията си, то промишлеността се отхвърли.

След полемики в Монреал прагът към този момент е вдигнат на 85% от въглеродните излъчвания през 2019 година, което разрешава по-високо равнище на замърсяване с въглероден диоксид, преди самолетните компании да би трябвало да купуват обезщетения. В предходен разбор деятелите откриха, че CORSIA ще добави единствено 2.40 евро към цената на полет на дълги дистанции през 2030 година, с цел да компенсира излъчванията на пасажерите. Сега те споделят, че схемата, контрактувана в Монреал, ще покрива единствено 22% от бъдещите излъчвания през 2030 година

Въпреки сериозните дефекти, някои споделят, че решенията на събранието са дали някаква форма на вяра, че самолетните компании най-малко ще употребяват по-устойчиви реактивни горива.

Целта е по-добра от нищо, само че в този момент зависи от държавите-членки да ползват верните разпореждания. След като тази цел е налице, даже и да е необвързваща, политически тя към момента принуждава държавите-членки да бъдат амбициозни в своите проекти за климата “, сподели Джо Дарден.

 
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР