Светът на крипто изпраща 2023 г. с немалко поводи за

...
Светът на крипто изпраща 2023 г. с немалко поводи за
Коментари Харесай

Solana: От крах до над 500% ръст за година

Светът на крипто изпраща 2023 година с значително мотиви за оптимизъм. Най-известните цифрови валути (биткойн и етер) са във напредък, само че същото може да се каже и за огромна част от по-малко познатите на необятната публика играчи. Сред тях е и един токен, който предходната година по това време беше " мъртъв " - с 94% загуба на пазарна стойност и непоправими на пръв взор репутационни вреди.

Днес SOL на платформата Solana е измежду най-добре представящите се криптовалути на 2023 година

Началото

Solana дава блокчейн инфраструктура за " умни " контракти и децентрализирани приложения и е замислена като по-бърза и евтина опция на Ethereum с съществена лична " валута " за валидирането на транзакциите SOL. Зад плана стои компанията Solana Labs на Анатолий Яковленко и Радж Гокал.
 Блокчейн и бъдещето на бизнес платформите
Блокчейн и бъдещето на бизнес платформите

Компаниите са длъжни да дават отговор на изменящите се потребности на своите клиенти

Първият блок е основан на 16 март 2020 година, като през идващите месеци Solana и SOL бързо натрупват известност. През септември 2021 година пазарната капитализация стига 63 милиарда $, а пикът е през ноември същата година - 74 милиарда $ и цена от близо 260 $ за SOL в границите на 12 000-процентов скок.
 Снимка 646926
Източник:

Причините са доста - ползата към NFT, основани на Solana, привличането на вложители като Andreessen Horowitz, а и самата идея за " палач на Ethereum ".

По това време един млад крипто водач промотира SOL в обществените мрежи. Става дума за харизматичния създател на борсата FTX Сам Банкман-Фрайд.

Полет към дъното

Периодът в края на 2021 година и началото на 2022 година не върви по никакъв начин добре за крипто запалянковците. Цените падат, вложителите виждат други възможности в по-традиционни активи, токът нараства. SOL също губи стойност - и то на фона на чести механически проблеми с блокчейна на Solana.

През юли 2022 г. компанията става обект на групов иск по обвиняване в заблуждение на вложителите, а през август същата година над 9000 виртуални портфейла са опразнени от хакери. Може да звучи необикновено, само че това не е най-лошото.
 Най-малко 20 милиардери изгоряха около Сам Банкман-Фрайд и окаяното положение на FTX
Най-малко 20 милиардери изгоряха около Сам Банкман-Фрайд и окаяното положение на FTX

Най-богатият крипто милиардер в света " оказа помощ " за падението на FTX

През ноември 2022 година FTX се сгромолясва. Това дава мотив на скептиците да нарекат SOL с подигравателното Samcoin - поради огромните вложения на Сам Банкман-Фрайд в токена и плановете на платформата. FTX има огромно количество от токена и мнозина се притесняват, че възможна разпродажба ще торпилира неговата цена.

И без разпродажбата тя е паднала с 94 на 100 - до под 10 $.
 FTX ще ликвидира $3.4 милиарда в криптовалути - какво следва
FTX ще ликвидира $3.4 милиарда в криптовалути - какво следва

Крипто промишлеността чака огромни събития

На всичкото от горната страна, през 2023 година американските регулатори в следствията си против Binance и Coinbase стартират тезата, че SOL е нерегистрирана скъпа книга. Този статут има риск да откаже доста платформи от интервенции с токена.

Полет назад към небето

В тази привидно съвсем безнадеждна обстановка зад Solana застава нейната много сериозна фенмаса. Работата по най-разнообразни блокчейн планове не стихва, като задачата е мрежата да придобие по-голям потенциал и да е по-надеждна в работата си.

Така цената на SOL се стабилизира (макар и на ниски нива) през огромна част от годината, а през есента потегля внезапно нагоре дружно с цялостния тренд на повишаване в крипто сферата.
 Снимка 646927
Източник:

Експертът по цифрови активи в компанията за ръководство на борсово търгувани и взаимно фондове VanEck Матю Сигел разяснява пред Fortune, че токенът е недооценен, а Solana може да стане първата блокчейн платформа, в която действа приложение със 100 млн. консуматори. Само за две седмици вложители наляха в нея 35 млн. $.
 Цената на Биткойн се върна до равнищата отпреди последния крипто провал
Цената на Биткойн се върна до равнищата отпреди последния крипто провал

Най-голямата криптовалута е в напредък

Според изследване на CoinShares измежду 58 вложители, ръководещи активи за над половин трилион $, SOL е на трето място след биткойн и етер в класацията на цифровите активи с най-хубави вероятности за напредък. Общата пазарна стойност на токена на Solana го подрежда на шесто място съгласно данните на CoinGecko.

Даже позалинелият NFT пазар се раздвижва, като Solana-базираните оферти съумяват да надминат тези в Ethereum по размер на покупко-продажбите за денонощие.

Така сега на писане на този текст токенът коства към 79 $. Това към момента е надалеч от исторически най-много, само че въпреки всичко е повече от 540% по-добре спрямо преди една година.

Рисковете остават

Когато показателите са в зелено, искащи да влагат сигурно не липсват... както обаче не липсват и опасности.

Поради редица правни условия, банкрутиралата FTX евентуално няма да може от през днешния ден за на следващия ден да пусне SOL за десетки милиони долари на пазара. В същото време, регулаторният напън за статута на токена продължава да тегне като дамоклев меч над него.

Неслучайно Binance и Robinhood стопираха интервенциите с токена по-рано през тази година.
 Крипто секторът се изпълни с
Крипто секторът се изпълни с " измамници " и всевъзможни " търговци "

Мнението на ръководителя на SEC Гари Генслер

Платформата на Solana също има своите проблеми. Още преди 2 години употребяващите я се сблъскваха с ограничавания в потенциала и дори с продължаващи дълго време сривове. Нови планове като клиента за валидиране Firedancer дават обещание да подобрят обстановката, само че възможното мигриране на консуматори и приложения от Ethereum сигурно ще вдигнат натоварването.

Освен всичко друго, дано въпреки всичко не забравяме, че приказваме за крипто - в тази сфера прекомерно постоянно положителните вести са мотив за скептицизъм и противоположното...
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР