Светът е насочил погледи към Лондон, където днес ще бъде

...
Светът е насочил погледи към Лондон, където днес ще бъде
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Как протекоха събитията в дните преди погребенито на кралица Елизабет Втора

Светът е насочил погледи към Лондон, където през днешния ден ще бъде заровена кралица Елизабет Втора. Тя умря на 96 години на 8 септември в резиденцията си в Шотландия. През последните четири дни десетки хиляди се поклониха пред ковчега ѝ. Над 500 водачи от целия свят дойдоха, с цел да отдадат последна респект на английския монарх. 2000 посетители ще участват в Уестминстърското абатство, където от 10 часа тази заран гостите към този момент заемат местата си.

На 6 септември кралицата одобри оставката на отиващия си министър председател Борис Джонсън и назначи новия - Лиз Тръс. Традиционно тези срещи се организират в Бъкингамския замък. Този път, обаче, Елизабет Втора остана в лятната си резиденция - имението Балморал в Шотландия.

8 септември, по обяд - най-големият ѝ наследник принц Чарлз е видян да идва в Балморал. Там е била и сестра му - принцеса Ан. Малко по-късно от Бъкингамския замък излязоха с обезпокоително известие:

" След осъществен обзор тази заран, лекарите на Кралицата показаха терзание за здравето на Нейно Величество и предложиха тя да остане под лекарско наблюдаване. "

Въпреки уверението, че кралицата се усеща " добре ", самото издание на новината за влошеното здраве на английския монарх разсъни паника у поданиците ѝ. В идващите часове всички членове на английското кралско семейство отпътуваха за Шотландия. От Съединените щати пристигна и принц Хари.

В 18:30 ч. следобяд, както изисква протоколът, новият министър председател Лиз Тръс е известена за гибелта на кралицата. Два часа по-късно от Бъкингамския замък публично оповестиха, че Кралица Елизабет Втора е умряла.

От този момент нататък принцът на Уелс стана Крал Чарлз III.

В събота в Лондон новият монарх беше провъзгласен публично.

В неделя ковчегът с тленните остатъци на Елизабет Втора напусна Балморал и отпътува за Единбург. Трогателни фрагменти посочваха по какъв начин хиляди жители са се наредили по пътя на кортежа, с цел да се поклонят на своята обичана кралица.

На идващия ден в катедралата " Сейнт Джайлс " се организира бдение. За първи път след гибелта ѝ, четирите деца на Елизабет Втора бяха видяни дружно. Чарлз, Едуард, Андрю и Ан прекараха 10 минути в безмълвно бдение до ковчега на майка си.

Във вторник вечерта тялото на кралицата беше превозено със аероплан до Лондон. С нея е пътувала и щерка ѝ принцеса Ан. Въпреки проливния дъжд, десетки хиляди се бяха събрали пред Бъкингамския замък, с цел да отдадат респект.

В сряда кралицата за финален път напусна своя лондонски дом. С тържествена върволица, в която участваха представители на всички типове английски войски, кортежът с тленните ѝ остатъци мина по пътя от Бъкингам до Уестминстър хол - най-старата зала на Народното събрание.

В идващите 4 дни над 800 000 души чакаха с часове, с цел да се поклонят пред ковчега.

Автори: Джанан Дурал, оператор: Владимир Богдански

СНИМКИ: The Royal Family

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР