Светът е мобилизиран срещу „златните паспорти“, сезираме прокуратурата за бездействието

...
Светът е мобилизиран срещу „златните паспорти“, сезираме прокуратурата за бездействието
Коментари Харесай

Халил Летифов: Обществото заслужава цялата истина за рокадата в кабинета

Светът е мобилизиран против „златните паспорти“, сезираме прокуратурата за бездействието на Кирил Петков, споделя зам.-председателят на Движение за права и свободи и на ПГ на Движението Халил Летифов в изявление за „Стандарт“Интересно е да разберем дали поддръжката на ГЕРБ за новия министър на защитата е поради изпито кафе в Банкя
– Г-н Летифов, Движение за права и свободи разгласи, че въпреки да не желае оставката на кабинета в това мъчно и комплицирано време на война, прави оценка държавното управление на Кирил Петков като нездравословно да страната, демокрацията и държавността. Адекватни ли са дейностите на кабинета във време на война?

– Това е значителен и значим въпрос. И с нарочната позиция, която бе изразена от ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на гласуването за промяна на министъра на защитата, ние настоявахме за отговор. Защото в дебата се говореше за всичко друго, само че не и за съответните аргументи, довели до рокадата. На нас, народните представители и на вас, медиите, бе казано, че това е постът на Стефан Янев във Facebook. Но тъкмо от тази обява на Янев излиза наяве, че оставката към този момент му е поискана. Явно това не е съответната причина.

По време на война и то прилежаща на нас, тъй като Русия и Украйна са ни съседи по море, институциите в България би трябвало да си приказват. Трябва да работят дружно и всички несъгласия да бъдат забравени – както сред обособените институции, по този начин и сред обособените партии, за което прочее настояваме от дълго време.

Затова настояхме да се търси консенсус в Народното събрание по тези извънредно значими тематики. По тях не трябва да се позволява политическа заигравка.

Когато става въпрос за националната сигурност, за единството на нацията или териториалната целокупност и отбрана правата на българските жители, Движение за права и свободи взаимни отстъпки не прави. Затова и казахме, че с помощта на почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган сме дали българския етнически модел, който е модел за кротичък преход, на България, на Балканите и на Европа. Показали сме по какъв начин в тежки, размирни времена и в обстановка на опълчване може да се избере мирният път.
Настояваме по всевъзможен начин да се отстоява единството на нацията, териториалната целокупност на страната и мира в нашата Родина. Това са непреходни полезности. Именно по тази причина помогнахме за приемане на българската позиция във връзка с войната в Украйна.

– Благодарение на Движение за права и свободи бе призната декларацията на Народното събрание, която осъди войната в Украйна. Това стана макар скърцането в ръководеща коалиция. Смяната на министъра на защитата ще тушира ли напрежението в кабинета във връзка с европейското и атлантическото ни партньорство или очаквате нови пробойни?

– Ние към този момент видяхме разнобоя. Единият от сътрудниците в обединението настоя, че гласуването е избор на доверие за държавното управление. Другият съдружен сътрудник твърдеше, че ГЕРБ желае да заеме мястото им в ръководещата коалиция. И факт е – ГЕРБ поддържаха промяната на министъра на защитата. Отговорът на този въпрос е значим, тъй като видяхме медийни изявления, че преди промяната на военния министър, е било пито кафе в 9,30 ч. в Банкя. Интересно е да разберем кой е пил кафе и дали на това се дължи поддръжката в Народното събрание. Това би дало отговор на неведнъж прокламираните поръчки за бистрота и честност при взимането на решения от страна на ръководещите.

– Защо Движение за права и свободи оказа помощ за приемането на декларацията?

– Ориентацията на България във връзка с НАТО и Европейски Съюз е ясна и безапелационна. Ние сме взели участие интензивно в присъединението на страната ни в НАТО и Европейски Съюз. Членството ни в НАТО и Европейски Съюз стана по време на присъединяване на Движение за права и свободи във властта. Още в зората на демокрацията, при съществуването на Варшавски контракт доктор Доган сподели, че пътят на България е в Европейския съюз, само че той минава през участието в НАТО. Има полезности, които не би трябвало да се въздействат от политическата обстановка – отбраната здравето, живота и благоденствието на популацията, мира в страната и района. Това би трябвало да са съществени стратегически цели.

– Редица специалисти към този момент изрекоха терзания, че икономическите наказания против Русия ще рефлектират върху Европа и България. Големите страхове са свързани с доставките и цената на газа, както и с шоковото постъпване на бензина. Какви са Вашите прогнози?

– Санкциите са водещата тематика в дневния ред на Европа и света и те ще имат своето отражение. Поскъпването на горивата, газа и други първични материали към този момент е реалност. Колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-голяма ще е цената, която всички ще плащаме. От една страна това ще има измерение в изгубени човешки животи, а животът няма цена. От друга страна всяка секунда този спор ще се отразява стопански освен на Украйна и на Русия, само че и на целия район и на света.

Трябва ни виновна и сериозна работа, с цел да се оправим с икономическата обстановка както в България, по този начин и в Европа, още повече, че и Европа, и светът сме ползватели на първични материали и запаси от Русия и Украйна. Това ще сложи на тестване европейските стопански системи. Трябват незабавни ограничения за справяне с последствията. Затова настояваме за преустановяване на войната и намиране на дипломатическо решение.

– Пазарите на кои първични материали са сериозно изменени?

– Критична смяна претърпяха пазарите на разнообразни първични материали и запаси. Така да вземем за пример, металите доближиха пикови цени. Някои от тях даже нарастнаха в пъти. Пикови цени следим и при енергоносителите, главно газа. Скок има и при горивата. Това ще повлияе и на останалите първични материали, артикули и услуги.

– Как ще се оправим с инфлацията, която към този момент е двуцифрено число и се чака да продължава да пораства?

– Повишаване търсенето и на цените на енергоносителите и на главните първични материали ще има проинфлационен резултат и върху нашата стопанска система. Нужни са ни незабавни и способени антикризисни ограничения против последствията.

– Има ли задоволително буфери в бюджета за омекотяване на удара, който се задава за другите браншове в стопанската система ни? Строителите към този момент са в суматоха поради неналичието на желязо за строителството, туристическият отрасъл заприказва за нулев летен сезон…

– Ние определихме бюджета като проинфлационен и като разхитителен. Защо считаме по този начин? Дългът се усилва със 7,3 милиарда лв. единствено за тази година. Следващите 3 години се плануват 16-17 милиарда дълг. Това е въз основа на плануваните разноски. Но промени няма. Беше ни промотирано, че това е най-социалният бюджет. Като обща стойност – да, само че като % от брутния вътрешен артикул са по-малко. С харчовете, които се вършат във връзка с пенсиите и обществените заплащания, ръководещите съумяха да разсърдят всички пенсионери, тъй като средствата им на процедура не се усилват.

Повече от половината пенсии са на най-малък размер. Предвиденото осъвременяване по така наречен „ златно Швейцарско предписание “ от средата на годината с 6,1% няма да покрие нито 60-те лева добавка нито инфлацията, която пораства със страховити темпове. Тук е мястото да отбележим, че Швейцарското предписание работи съвършено в страни с улегнала и предвидима стопанска система, където няма огромни съмнения в растежа на стопанската система, равнищата на инфлация са предвидими.

Компенсациите поради високата цена на силата би трябвало да бъдат в оптимален размер за опазване на бизнеса, с цел да няма всеобщи банкрути в тежката икономическа обстановка в резултат на Ковид-пандемията и войната в Украйна.

Много е значимо помощта, която даваме на жителите и бизнеса, да е навременна, в точния миг и да е съответна на потребностите им.

И още нещо – бюджетът, като се изключи че закъсня, слага пред тествания и общините. Средствата за тях са незадоволителни и натрупват задължения.

– Мораториумът върху цената на тока изтича на 31 март. Движение за права и свободи бе срещу налагането му. Как хората у нас ще бъдат защитени от ново шоково повишаване на електричеството?

– Както знаете, ние от Движение за права и свободи не участвахме в гласуването му, защото решението за него е популистко и незаконно. Мораториумът бе едно от неверните решения, тъй като той не взема решение в вероятност казуса. Ние предложихме да има обезщетения за хората, които се отопляват на дърва и на пелети, тъй като те не попаднаха в обсега на мораториума. Друг е въпросът, че получаваме сигнали, че макар мораториума, хората имат с 20-30% по-високи сметки за ток. Оттук нататък се изисква професионален спор и интензивно присъединяване на страната, с цел да няма шоково повишаване на тока. Има разновидности, които могат да се употребяват в помощ на обществото, само че, както нееднократно сме казвали, би трябвало да има разговор и нужната експертиза.

– Движение за права и свободи внесе в сряда втори сигнал до прокуратурата, обвързван с така наречен „златни паспорти“. Той е за бездействието на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система, защото ведомството му не е приело разпоредба за цялостен надзор на всяка инвестиция, която е съображение за придобиване на поданство или непрекъснато престояване. Какви са новите данни, които има Движение за права и свободи?

– Всичко, което сме получили като сигнали в нашите пощенски кутии, сме изпратили на способените органи. Темата за „златните паспорти“ е извънредно значима и настояща и в този момент, когато виждаме, че по отношение на войната в Украйна тя участва в изказванията на американския президент Джо Байдън. Той упорства да се анулира капиталовото поданство.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен още веднъж се изрече, че механизмът за предоставяне на „златни паспорти“ би трябвало да бъде преустановен и всичко да бъде тествано. Подобна позиция има и комисията LIBE в Европейския парламент.

В първите сигнали, които получихме, имаше и съветски жители. С новия сигнал желаеме да знаем какви са били дейностите на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система, с цел да се разкрият всички обстоятелства и условия.

Интересно е, че макар обещанията и поръчките, че ще бъде подкрепена желаната от нас цялостна инспекцията на всички поданства и пребивавания, получени против вложения, вие си спомняте, че предлагането ни не беше подкрепено в пленарната зала на Народното събрание.

– Сега Движение за права и свободи още веднъж внася тези оферти сред първо и второ четене на измененията в Закона за българското поданство. Смятате ли, че този път ще бъдат признати?

– Очакваме и ще настояваме всеки случай да бъде тестван. Много е значимо да се ревизира всичко от началото на механизма, въведен преди към 10 години. Да напомня, че Движение за права и свободи и тогава бе срещу и сме имали поредна позиция във връзка с поданство и пребиване, въз основа на направени вложения. Настояваме да се разкрие цялата истина, тъй като от това зависи доверието на сътрудниците ни към нас и към системата за допускане на поданство. Виждаме, че целият свят е мобилизиран в тази посока.

– Движението сезира прокуратурата за схеми на Иво Прокопиев в енергетиката. Какви сигнали имате?

– Имаме сигнали за свързани компании с медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев. 13 търговски сдружения, опериращи фотоволтаични съоръжения, свързани директно или индиректно с медийния монополист и олигарх Иво Прокопиев, в интервала 2010 – 2021 година са получили малко над 550 млн. лв. награди от Фонд “Сигурност на електроенергийната система ”, т.е. приблизително по към 50 млн. лв. за всяка година. Данните са от обществените годишни финансови доклади на сдруженията. Въпреки големите доходи на тези сдружения, те заявяват притеснително ниски облаги, което поражда подозрения за укриване на налози посредством покупко-продажби. Всичко, което сме получили, сме предали на прокуратурата. Настояваме тя да ревизира дали има отбягване на данъчно облагане, дали са нарушени законите и дали това директно въздейства на по-високите цени, които заплащат българските жители за ток.

източник: „„
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР