Светът е изправен пред климатична криза, а всички нас ни

...
Светът е изправен пред климатична криза, а всички нас ни
Коментари Харесай

11 000 учени призовават за действие: Светът живее в извънредно положение заради климата

Светът е изправен пред " климатична рецесия ", а всички нас ни чакат " неподозирани премеждия (untold suffering) ", в случай че не се подхващат незабавно промени в световната политика и в метода ни на живот като общество. За това предизвестяват в отчет над 11 000 учени. Те показват, че светът е изправен пред " изключително състояние " поради измененията в климата, за което приказва смяната на жизненоважни за човечеството параметри, написа The Guardian.

“The world’s people face “untold suffering due to the climate crisis ” unless there are major transformations to global society, according to a stark warning from more than 11,000 scientists. ”#ClimateEmergency #EcologicalEmergency https://t.co/EwsgxOraVQ
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) November 5, 2019
Докладът е оповестен в списание BioScience във връзка 40-годишнината от първата международна конференция за климата, която се организира в Женева през 1979 година Изявлението беше съдействие на десетки учени и утвърдено от други 11 000 от 153 страни. Учените споделят, че са нужни незабавни промени, с цел да се понижи растежа на популацията, да останат изкопаеми горива в земята, да спре унищожаването на горите и да се ограничи храненето с месо.
Проф. Уилям Рипъл от Държавния университет в Орегон и водещ създател на проучването съобщи, че съществена цел на предизвестието е да се обзет всички аргументи за " разпадането на климата ", а освен тези, свързани с въглеродните излъчвания и повишението на температурата на Земята.
" Ние заявяваме ясно и недвусмислено, че планетата Земя е изправена пред климатично изключително състояние ", се показва в отчета. " За да осигурим стабилно бъдеще, би трябвало да променим метода си на живот. [Това] води до огромни трансформации в метода, по който световното ни общество действа и взаимодейства с естествените екосистеми. "
Няма време за губене, споделят учените: " Климатичната рецесия дойде и се форсира по-бързо, в сравнение с множеството учени чакаха. Тя е по-тежка от предстоящата, заплашваща естествените екосистеми и ориста на човечеството. "
За да се види цялостната картина на заличаването на природата трявба да се наблюдават по-широк набор от индикатори , в това число растежът на популацията, потреблението на месо, загубата на дървесна завивка на земята, потреблението на сила, дотациите за изкопаеми горива и годишните стопански загуби при рискови метеорологични събития, показва съавторът на отчета доктор Томас Нюсъм от университета на Сидни.
Тук можете да видите цялостното му изказване.

Други " надълбоко тревожни признаци от човешките действия ", подбрани от учените, включват увеличаващият се брой пасажери на въздушния превоз и растежът на международния Брутният вътрешен продукт. " Климатичната рецесия е тясно обвързвана с несъразмерното ползване и богатия метод на живот ", споделиха предупреждававт учените.
В резултат на тези човешки действия има " изключително смущаващи " трендове за повишение на температурата на сушата и океана, повишението на равнището на морето и зачестяването на рискови метеорологични събития. Затова учените споделят: " Въпреки 40 години световни договаряния за климата, с дребни изключения, значително не съумяваме да се оправим с тази заплаха. Особено притеснителни са евентуалните необратими климатични произшествия. Тези реакции в климатичната верига биха могли да причинят обилни разстройства в екосистемите, обществото и стопанските системи, което евентуално би направило огромни площи на Земята необитаеми. "
Ние настояваме за необятно разискване на тези знаци и индикатори, с цел да позволим на политиците и обществеността да схванат мащаба на рецесията и да пренаредят целите си. Не е късно, споделя Нюсъм.
Учените разпознават някои обнадеждаващи трендове , които са в интерес на битката с климатичните промени като: понижаване на раждаемостта в световен мащаб, увеличение на потреблението на слънчева и вятърната сила и понижаване на използването на изкопаеми горива. Темповете на заличаване на горите в Амазонка също спадат последните години, считат те.
В отчета си учените оферират екшън проект за спасяването на живота на Земята:
1.Енергията би трябвало да се употребява по-ефективно, а налозите върху нездравословните въглеродни излъчвания би трябвало да се усилят, с цел да се понижи потреблението на изкопаеми горива;
2. Стабилизиране на растежа на популацията на Земята - сега то нараства с 200 000 души дневно. Учените предлагат като мярка засиленото обучение на младите момичета;
3. Прекратете унищожаването на природата и възстановете горите, с цел да поемат CO2;
4. Яжте най-вече растения и по-малко месо и намалявайте питателните отпадъци;
5. Преосмислете икономическите цели от растежа на Брутният вътрешен продукт.
" Добрата вест е, че сходна голяма смяна, със обществена и икономическа правдивост за всички, дава обещание надалеч по-голямо богатство на индивида в бъдеще, в сравнение с бизнесът дава обещание на следващия ден ", твръдят над 11 000 учени. Забелязва се окуражаващо събуждане - от стачките в учебни заведения по целия свят до правосъдните каузи против огромни компании- замърсители, компании стартират да реагират и премислят политиките си.
През 2017 година проф. Уилям Рипъл от Държавния университет в Орегон  разгласява друго предизвестие - за заплахата от замърсяване и настъпващо всеобщо изгубване на дивите животни на Земята. То бе подкрепено от над 15 000 учени и прочетено в парламентите на доста страни от Канада до Израел. Апелът пристигна 25 години след първичното " Предупреждение за човечеството " през 1992 година, в което се споделя: " Необходима е огромна смяна в метода на ръководство на земните запаси и живота на Земята, с цел да се избеген голямо човешко злощастие ". Е, времето за деяние настъпи!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР