Света ВалентинаНа 10 февруари православната църква почита Св. свещеномъченик Харалампий

...
Света ВалентинаНа 10 февруари православната църква почита Св. свещеномъченик Харалампий
Коментари Харесай

Днес почитаме Св. Харалампий и Св. Валентина

Света Валентина
На 10 февруари православната черква уважава Св. свещеномъченик Харалампий и Св. мъченица Валентина.

Денят е по-известен в националния календар като Чуминден и се чества за здраве на хората, срещу чумата. В националните показа тя наподобява като бабичка, която непрекъснато е на път и носи със себе си бележник, в който са записани имената на хората, които би трябвало да погуби. Свети Харалампий пък е прочут на хората като врач на заболявания и рани и стопанин на всички болежки. Легенда споделя, че чумата е затворена в шише и Св. Харалампий я е хванал и държи. Господ ще пусне чумата, когато хората станат доста неверни.

Според други предания, чумата се родила на Атанасовден и незабавно почнала да скита и да мори който срещне с острата си коса. Ако не бил Св. Харалампий – да я залови и окове в девет вериги, щяла да умори света. Затова в иконографията нормално светецът е изобразяван с дълга бяла брада и с ръка, вдигната за благослов. Често могат да бъдат срещнати и изображения, в които той бие и мъчи чумата.

За да се предпазят от заболявания, на този ден хората заран рано премитат къщата и двора, почистват, по-късно готвят гозбите. Стопанките вършат обредни хлябове. На обяд се поставя софра, като наложително би трябвало да участва питка с мед, свински джолан в гърне или мусака и картофено пюре. Най-възрастната жена в дома прикадява трапезата, сипва от гозбите, чупи от питата с мед и разнася от тях за здраве из махалата.

Тъй като Св. Харалампий е разкрил и чудодейните свойства на меда, това е празникът на пчеларите. На този ден медът се освещава и част от него се пази като лек против шарка и други заболявания през цялата година.

За Света Валентина сведенията са доста нищожни. Известно е, че тази благочестива госпожица е живяла в покрайнините на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията против християните 308 година при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се пробват да я накарат принудително да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с тил към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава ориста й – езичниците я обезглавяват.

Според православния календар на 10 февруари честват своя имен ден хора с имена: Валентина, Валентин, Валя, Вальо, Харалампи, Хараламп, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР