Свързаният с войната икономически спад и новите заеми доведоха до

...
Свързаният с войната икономически спад и новите заеми доведоха до
Коментари Харесай

След повече от година война Украйна е по-малко задлъжняла от еврозоната

Свързаният с войната стопански спад и новите заеми доведоха до повишаване на държавния дълг на Украйна до съвсем 80% от брутния вътрешен артикул (БВП) през предходната година, заяви ДПА.

По-конкретно, държавният дълг, както и дългът, обезпечен от страната, е повишен от 48,9% в предвоенната 2021 година до 78,5%, заяви министерството на финансите в Киев в Туитър.

Въпреки изключителните условия на войната Украйна наподобява по-добре във връзка с обществения си дълг от

Така да вземем за пример общественият дълг на Гърция продължава да бъде близо 180 на 100 от Брутният вътрешен продукт, а този на Италия - над 140 на 100 Брутният вътрешен продукт. За Португалия съотношението е 120 % от Брутният вътрешен продукт, покрай него е това на Испания и Франция, а белгийското е малко над 100 %. Средно за еврозоната то е 93 на 100, а за Европейски Съюз като цяло - 85,1 на 100, демонстрират данните на Евростат, статистическото бюро на Европейския съюз.

Причината за набъбването на обществените задължения на европейските страни е усиленото харчене от страна на държавните управления по време на пандемията и в първата година на войната, наложено от интернационалната икономическа и финансова обстановка. Но тези условия се отнасят и за Украйна.

Киев обачу се употребява от великодушна финансова, икономическа, филантропична и военна помощ от страните от Европейския съюз и Г-7.

Прекият държавен дълг на Украйна в страната и в чужбина е повишен от 86,6 милиарда $ до 101,6 милиарда $, добави ведомството. 

В същото време обаче украинската стопанска система претърпя голям срив след пълномащабната съветска инвазия предходната година. 

Брутният вътрешен продукт на Украйна в този момент се прави оценка от министерството на еквивалента на към 161 милиарда $ за цялата 2022 година, което е почти сравнимо с Брутният вътрешен продукт на немския град Хамбург.

В Европейския съюз, според така наречен критерии от Маастрихт, за устойчиво се счита равнище на обществения дълг, когато съставлява не повече от 60% от брутния вътрешен артикул (БВП).

Украйна се бори против съветската инвазия от съвсем 14 месеца благодарение на голяма финансова и военна западна помощ. 

Почти 20% от украинската територия, в това число Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия при първичното навлизане през 2014 година, сега са окупирани от съветски войски, показва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР