Свързаните с депутата от ДПС Делун Пеевски фирми Ардастрой ООД

...
Свързаните с депутата от ДПС Делун Пеевски фирми Ардастрой ООД
Коментари Харесай

Близки до Пеевски фирми гушват 12 млн. лв. от КТБ, прокуратурата не ги закача

Свързаните с депутата от Движение за права и свободи Делун Пеевски компании ”Ардастрой ” ООД и ”Аполо инженеринг ” ООД ще приберат 12 милиона лв. от първата частична сметка за систематизиране на парите от КТБ. Това е решението на съдът, който без да е виждал документите, завършва двугодишната сага, в която сдруженията, подпомагани от синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов, си прибират парите.
Претенциите им са въз основа на документи, за които неведнъж бяха оповестени редица доказателства за подправянето им. За схемата за машинация са сигнализирани всички вероятни институции в страната, само че никой не реагира.

Дори прокурорката от СГП Емилия Варадинов, която мнозина дефинират като фаворитка на Сотир Цацаров приключи инспекцията.

Припомням, че едни от първите сигнали, които получи новият основен прокурор Иван Гешев бе точно по тази тематика.

С излизането на информацията за това, че се чака Прукатурата да ревизира двете компании, последваха редица изявления за връзките им с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. В края на 2017 година постройката на Полиграфията от Делян Пеевски стана благосъстоятелност на иракчанина с български паспорт Муханнед Ал-Нуаими, който е прочут оръжеен търговец и притежателя на Аполо инженеринг. Сделката е за за 25 млн. евро. Другата компания Ардастрой е основана в бастиона на Движение за права и свободи Кърдажали.

Решението на Софийски градски съд, с коети се разрешева прибирането на парите, е взето на закрито съвещание на 11 декември 2019 година, а с него се ощетените редица са държавни сдружения, също кредитори на КТБ.

Ето кои са те:

*Агенция за приватизация и след приватизационен надзор

*АЕЦ Козлодуй ЕАД

*Булгаргаз ЕАД

*Булгартрансгаз ЕАД

*Летище София ЕАД

*Български енергиен холдинг ЕАД

*Гаранционен фонд

*Електроенергиен систематичен оператор ЕАД

*Мини Марица изток ЕАД

*НЕК ЕАД

*НКЖИ

*Терем ЕАД

*Кинтекс ЕАД

*Топлофикация София ЕАД

*Южноцентрално държавно дружество Директива за птиците

*МБАЛ Св. Анна

*МБАЛ Света Марина

*Национален дарителски фонд 13 века България

*Фонд за компенсиране на вложителите и редица други.

Как се реализира схемата за прибиране на 12 милиона лв.

На 2 март 2017 година вторите синдици Ангел Донов и Кристи разгласяват Частична сметка за систематизиране на налични суми сред кредиторите на КТБ АД/н/ с признати вземания. При разбор на двата публично оповестени документа – Списък на признатите вземания на кредиторите и Частична сметка за систематизиране на суми се установи сериозна разлика в сумите за погашение на кредитори от 1-ви ред на угаждане.

Във втория документ се вижда, че е признато взимане на комерсиално сдружение „ Аполо Инженеринг “ ООД, София, представлявано независимо от шефа Муханнед Наджим Абдуллах Ал-нуаими или от шефа Румен Николов Райков. Дружество е под № 731 в първия документ (като ВЛОЖИТЕЛ), което е четвърти ред на систематизиране по листата. Вземането му възлиза на 8 341 525,28 лв..

Прието е взимане на и на комерсиално сдружение „ Ардастрой “ ООД, Кърджали, представлявано от шефа Александър Миронов Елинов. Първоначално също на четвърти реда като ВЛОЖИТЕЛ, с взимане на 3 937 015,70 лв. и тази компания става първа по ред във втория документ.

Като съображение за включването на посочените сдружения, като обезпечени кредитори, в реда по т.1 от член 94 от ЗБН от синдиците на КТБ АД /н/ са записани Договор за необикновен залог на вземания от 07.06.2014 година за „ Аполо Инженеринг “ ООД и Договор за необикновен залог на вземания от 05.04.2014 година за „ Ардастрой “ ООД.

След консттацията е подписано категорично нотариално заверено сведение от трима (от общо четиримата) членове на УС и изпълнителни шефове на КТБ АД /н/, от двама членове на надзорния съвет (останалите трима са в чужбина), както и от началника на Управление „ Кредитиране “. В него се споделя, че в никакъв случай и по никакъв мотив те не са подписвали, респективно вземали надлежни решения на УС и на Надзорния съвет за подписване на сходни обезпечителни контракти – особени
залози на вземания на банката към трети лица – кредитополучатели, с които контракти за необикновен залог да се обезпечават вземания на двете компании – депозанти по подписани депозитни контракти.

Анализ на документите демонстрира, че двата документа са от съботни дни, а подписите са безусловно идентични. Нито съдът, нито прокуратурта, нико който и да било е виждал оригиналите на тези документи, макар, че те би трябвало да са налични, както при синдиците на КТБ, по този начин и в двете компании.

Срещу безхаберието на институциите реагирата както ощетените инвеститори, по този начин и някогашен админи на КТБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР