Свързани новиниНатрапчив страх, неконтролируема тревожност, социална изолация. Все повече хора

...
Свързани новиниНатрапчив страх, неконтролируема тревожност, социална изолация. Все повече хора
Коментари Харесай

Фобиите, които ни мъчат: Страхът да останеш без интернет

Свързани вести

 Натрапчив боязън, неконтролируема тревога, обществена изолираност. Все повече хора страдат от някакъв тип уплаха, която трансформира модела им на държание и доста утежнява качеството на живот. Изпадайки в паническо положение, те изпитват действителни телесни признаци като мощно сърцетуптене, изпотяване, световъртеж, главоболие, гадене. И даже да осъзнават, че казусът е психичен, мъчно могат да се оправят с него.
Прочетете още
TrafficNews потърси за коментар психиатъра д-р Веселин Герев, който в поредност от материали ще опише за най-често срещаните уплахи, на какво се дължат и по какъв начин да се оправим с тях.

Страхът да останеш без връзка с интернет е една от модерните уплахи, която визира от ден на ден хора. Оказва се, че пострадало е главно така наречен потомство Z, пребиваващо значително в мрежата. Проблемът е най-широко публикуван в западните общества, където хората се капсулират. Покрай пандемията от COVID-19 действителните контакти са лимитирани още повече и се придвижват напълно във виртуалното пространство.

„ Описани са случаи на взаимозависимост към интернет, които включват сред 17 и 19 часа престой в мрежата. Използвайки тази „ избавителна сламка ”, с цел да контактува с външния свят, човек стартира да изпитва уплаха да не му спре интернетът, без значение на какво устройство работи ”, показва доктор Веселин Герев.

В практиката си той има случай на 17 ставания през нощта за инспекция на връзката с интернет. Този пациент непрекъснато играел игри и безусловно живеел в обществените мрежи. Това изнервило околните му и го принудило да инсталира компютрите си в мазето и да се изнесе от вкъщи.  

„ Това е една типична уплаха. Тя е обвързвана с натрапчиви мисли и страхове и непрекъснати инспекции има ли мрежа, или няма. И това дотам завладява индивида, че за него различен вид живот няма. Той не излиза на открито, а си поръчва храна, битови консумативи и всичко належащо напълно по интернет. Лаптопът и мобилният телефон са методът за връзка с външния свят и оттова идва трескавият боязън да не се загуби тази връзка. Разбира се, тук става въпрос за една тотална психопатия. Човек изгубва опция да контактува действително и за него всички проблеми са свързани с виртуалното им разрешаване ”, изяснява експертът.

И дава образец с програмисти и компютърни експерти, за които загубата на интернет в границите на повече от 15-20 минути е доста сериозен проблем и ги вкарва в напрежение. За страдание обаче, от ден на ден българи употребяват мрежата освен за работа, само че и за игри и залагания. Особено притеснителна е засилващата се взаимозависимост към виртуален покер.

„ Постоянно се наблюдават резултати. Имам клиент, който работи по едно и също време с шест компютъра. И при него най-големият проблем е загубата на интернет и той се е подсигурил три пъти – с кабел и два мобилни оператора, с цел да не остане без мрежа. Това е заболяването на съвремието ”, споделя психиатърът.

Той показва и обстановката в Украйна, където поради войната има усложнение с връзките,  наземните връзки не работят. Там връзката с близки и познати, разпръснати из целия свят, се реализира през платформите за аудио- и видеовръзки. И оставайки без интернет, хиляди украинци са изпаднали в суматоха.

„ Нова съвременна болест – взаимозависимост към обществените мрежи, няма лекуване. За страдание и засегнатите ще стават от ден на ден, тъй като животът от действителността се измества във виртуалното пространство ”, безапелационен е доктор Герев.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР