Свършиха предпазните маски в магазините за строителни материали и растителна

...
Свършиха предпазните маски в магазините за строителни материали и растителна
Коментари Харесай

Страшна паника тресе Благоевград

Свършиха защитните маски в магазините за строителни материали и растителна отбрана в Благоевград. Небивалият недостиг се дължи на параноята от короновируса, която е обхванала хората, безапелационни са търговците.

Масовото изкупуване е станало през последната седмица, написа „ Струма “.

„ При нас имаше 10 типа противопрахови маски, които се употребяват от строителите. Миналата седмица стартира огромно търсене. Хората идваха и пазариха не единични бройки, а кутии с по 20 и 50 маски.

Повечето клиенти споделяха, че ще пътуват в чужбина, само че имаше търсене и от детски градини. Цената на една маска вървеше по 2,50 лева и сега е останала единствено една – тази, която е на манекена”, изясни Радостина Дукова, която е чиновник в магазин за строителни материали в промишлената зона.

„ Търсене продължава да има, създали сме поръчки до софийските снабдители, само че от там ни споделиха, че няма по какъв начин да ни снабдят, тъй като всичко се е разграбило. За мен тази обстановка не е естествена, непрестанно се приказва за този ковид, хората луднаха. Започвам да си мисля, че ни приготвят за нещо по-голямо, за мен това си е напряко биологична война”, прибавя шефът на магазина.

„ При нас няма строителни маски. Още предходната седмица свършиха. В естествена обстановка сме продавали по 1 кутия на седмица, в която има 50 бройки, по 20 стотинки едната. Сега един клиент закупи 1 кутия. Последно сме продали 4 кутии, или общо 200 бройки. Имахме и по-скъпи маски, по 1,50-2 лева, с филтър, които свършиха.

Повечето клиенти са от летищата, на които им следва пътешестване със аероплан. Всичко е поради страха от короновируса”, изясни Иван Кирилов, който е продавач в строителен магазин.

Предпазни маски е била най-търсената стока и в магазина за растителна отбрана на Петър Георгиев на пазара. „ Сутринта съм продал 10 маски за еднократна приложимост по 40 стотинки. Всичко се изкупи, останала е единствено една за заготовка.

Психозата е огромна, на страха очите са огромни. Аз укрепвам имунитета си с 1 кг плодове дневно – ябълки, цитруси, а вечер наложително хапвам чесън и пийвам домашна ракия. Жената пие антибактериален чай с джинджифил и куркума”, прибавя търговецът.

Маски за растителна отбрана към момента има в магазин на ул. „ Даме Груев”. Продавачката демонстрира последните 20 броя по 25 стотинки от кутията, в която е имало 100 бройки.

„ Това е зареждане от предходната година. Имахме и маски с филтър по 2-2,50 лева, само че се продадоха”, изяснява дамата и прибавя, че другояче рядко някой влиза да пазари и алъш-веришът със семената е сложен.

Празен се оказа и щандът за защитни маски както в бранша за строителство, по този начин и за растенията на огромен строителен хипермаркет.

Висят единствено етикетите на другите типове, които са били предлагани. Най-евтина е била антибактериалната маска по 1,99 лева броя, хигиенична маска за 2,49 лева, полумаска с клапа за 2,99 лева, сгъваема маска за 3,49 лева, маска с деен въглен за 6,99 лева Нищо от тях не е останало.

Служителката Мила ни демонстрира нейната служебна маска, която употребява при нужда.

„ Последните 60 бройки продадохме преди една седмица и повече не сме получавали. Има огромно търсене, което не можем да задоволим, тъй като на никое място в София няма защитни маски. Естествено, че е обвързвано с коронавируса”, съобщи шефът на магазина Емил Калабаков.

В аптечната мрежа в Благоевград от дълго време няма защитни маски. Намират се единични бройки от маските за еднократна приложимост, които от 20 стотинки към този момент се оферират на десетократно по-висока цена.

В аптеката при „ Зърнени храни” една такава маска коства 1,80 лева Няма обаче дезинфектанти, нито от противовирусния медикамент „ Тамифлу “.

В друга аптека пък доста се търси медицинският алкохол. „ Миналия петък заредихме 60 бутилки със алкохол, останаха едвам 10. Всички дезинфектиращи и антибактериални гелове продадохме. В момента можем да предложим единствено антибактериални мокри кърпички. Масово се търсят противовирусни лекарства.

Маски за еднократна приложимост от дълго време няма. Ние с сътрудниците имаме от зареждането през месец януари по една платнена, която може да се пере и употребява няколко пъти. Лошото е, че към този момент други няма от кое място да се доставят, а се задава нова грипна вълна. Освен в случай че не се разпореди поръчка на някои шивашки компании.

Ние не вършим антибактериални гелове по поръчка, само че всеки може да си направи у дома, като смеси глицерин и алкохол. Определено суматохата измежду хората е голяма”, безапелационна е младата аптекарка Виктория Манова.

„ Не разбирам каква е тази неуравновесеност за маските. Ами нали се разбра, че първо това не е толкоз надеждно средство за отбрана, и второ – всеки може да си направи елементарно маска за еднократна приложимост. Аз употребявам натурален имуностимулатор – хапвам много чесън”, съобщи благоевградският юрист Васил Поповски.

„ Създадената суматоха докара до далавера, текстилните защитни лицево-носни маски, безусловно ненужни на здравите (обявено е от Световната здравна организация), стигнаха галактически цени и изчезнаха от комерсиалната мрежа.

Марлите и спиртът изчезнаха съвсем от аптеките, а министър председателят, основал щаба, разгласи, че разблокира 100 тона алкохол от държавния запас – и това без нито един болен с извършител ковид, камо ли в съществено положение. Немалко за тази нервност направиха със свръхреакцията си другояче съответните чиновници на СЗО.

Работил съм с тях преди време и мога да сравня. Както се споделя, никой не може да ти направи на теб толкоз неприятно, колкото самичък може да си направиш. Не намирам логичност за какво това се случва!

Отдавам го на егото и епидемиологичното незнание на доктор В. Мутафчийски – паднало му се да е шеф на още нещо с изключение на ВМА, на относителния боязън на доктор А. Кунчев да поема самичък отговорност и уверено да постанова мнението си какво да се прави по неговата съществена подготвеност, и на упорството на доктор Кантарджиев да потвърди, основно през медиите, че НЦЗПБ е надали не референтна лаборатория в България.

С това потвърждава, че не знае дефиницията за референтна лаборатория, само че пък публиката елементарно се манипулира “, съобщи през вчерашния ден във връзка обстановката доктор Стойчо Кацаров, някогашен зам. министър на опазването на здравето и ръководител на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

По думите му, с цел да се предпазим от тази идваща зараза, ограниченията би трябвало да се ориентирани към хората, а не към служителите.

„ Кампанията трябваше да се провежда първо изпод нагоре, с основно присъединяване на епидемиолози и инфекционисти, и да се изясни на сътрудниците от първи ред какво да се прави, да се провеждат места за пренасочване на съмнителни и заболели и да се провежда грижата за тях.

Вместо това се разпали корона нервността, основният въпрос на епидемията станаха болничните, а представители станаха синдикалисти и така нататък здравни юристи. Неадекватният министър пък предложи да се самоизолираме и самокарантинираме, и още куп глупости.

Обръщайки метода към евентуалната опасност, държейки се несъответстващо и доста разтревожено, здравните управляващи демонстрираха, че /цитирам сътрудника доктор Христов/: „ Държавната здравна администрация дотолкоз е калинкизирана, че на практика е тотално интелектуално блокирала и (почти) нищо свястно не може да измисли по въпроса с ковид “.

В резултат на всичко това естествените първи жертви на чиновническото незнание бяха от страна на медицинските експерти и пътуващите българи от страна на популацията. Принудителното задържане под карантина без признаци, по заповед на един счетоводител, по симптом от кое място се връщаме, смятам за тъпчене на човешките права.

Изобщо управляващите се държат сякаш новият заразен сътрудник има признаците на изключително рискова зараза. COVID-19 е нова, само че не и изключително рискова. Умолявам здравните ни управляващи да спрат да се държат, като че ли сме в изискване на изключително рискова зараза. Не сме!

Да успокоят хората и да кажат, че имаме сили да се оправим, в случай че ни пристигна на главата инфекцията, и да не се вършат на последна инстанция в проучванията, на които дори към този момент не е ясно дали да вярваме”, прикани доктор Стойчо Кацаров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР