Св. преподобни Евмений, епископ Гортински Чудотворец (VII в.) - той

...
Св. преподобни Евмений, епископ Гортински Чудотворец (VII в.) - той
Коментари Харесай

Почитаме чуден светец, който изцелява страдащите и е опора н...


Св. преподобни Евмений, свещеник Гортински Чудотворец (VII в.) - той живял в седмия век. От младини почувствал увлечение към монашеския живот. Зажаднял за духовни подвизи, той раздал цялото си имущество на бедните и се отдалечил в манастир.

Нежната му душа се откликвала на всички несгоди на ближните. Бил татко на сираци, опора на небогати и слаби, разтуха на скърбящи, целител на страдащи. Главните му добродетели били състраданието и смиреномъдрието. Бил обхванат от същинско миролюбие. Следвал в живота си заветите за обич и всеопрощение.

Прославил се и с подарък на чудотворство. Заради мъдростта и благочестието си бил подложен за свещеник на Гортин – град на остров Крит.

В негово време светата Църква била вълнувана от нечестивата разкол, наречена монотелитство. Еретиците монотелители учели, че Богочовекът Господ Иисус имал единствено божеска, само че не и човешка воля.

Верен овчар на Христовото стадо, светителят Евмений се стремял да резервира мира в Църквата. Твърд съперник на ереста, той използвал доста старания отечески да убеди еретиците да се откажат от лъжеучението си и да се върнат в лоното на Църквата.

Враговете му го наклеветили пред властта. Бил заточен в Тиваидската пустиня, гдето и умрял. Тялото му било пренесено в Гортин и там заровено с чест.

В същия ден се празнува паметта на светите мъченици София и Ирина, починали от меч, и страдалец Кастор, който умрял, откакто бил малтретиран от апетит от идолопоклонниците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР