Сувенири, изработени от хора с умствена изостаналост, предлага Коледното градче

...
Сувенири, изработени от хора с умствена изостаналост, предлага Коледното градче
Коментари Харесай

Коледното градче предлага сувенири, изработени от хора с умствена изостаналост

Сувенири, направени от хора с умствена назадничавост, предлага Коледното градче във Велико Търново.

Изработени от потребителите на обществени услуги произведения са показани на един от щандовете на благотворителния коледен базар. Част от тях са дело на потребителите на Комплекса от обществени услуги за лица с умствени увреждания в Дебелец, който е с потенциал 16 души.

Срокът в който хората, нуждаещи се да обитават там е 3 години, а напъните на грижещите се за тях експерти е ориентиран към основаването на разнообразни умения, измежду които и изработването на ръкоделия и приложни  изделия, които са част от изложбата – базар, сподели трудотерапевтът към центъра Валентина Иванова.

В павилиона за обществени услуги свои произведения излагат и потребителите от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания във Велико Търново.Пребиваващите в центъра са над 18 години, с разнообразни диагнози – интелектуален недостиг, с психологични и физически увреждания. Над 30 консуматори на центъра са взели участие в ателиетата за разработване на сувенири, уточни трудотерапевтът към дневния център Лидия Цветанова.

Дейностите, които предлага центърът, са широкоспектърни, с изключение на на ръкоделие, хората, настанени там, се учат да готвят, да се грижат за персоналната и обща хигиена, да градинарстват – базисни умения, които им оказват помощ да не се усещат отвън обществото, уточни Пламена Стоянова, психолог към центъра.

По думите й  чрез своя труд и неговите резултати, потребителите на услугата схващат, че не са по-различни от другите членове на обществото, че могат да се оправят, когато имат поддръжка и по-лесно  да се интегрират. Средствата от благотворителния базар ще бъдат за материали и консумативи, които подкрепят уменията на хората в центровете.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР