Една от емблемите на Велико Търново - храмът Свети Николай

...
Една от емблемите на Велико Търново - храмът Свети Николай
Коментари Харесай

Храмът „Свети Николай”, построен от Колю Фичето във Велико Търново, се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново - храмът „ Свети Николай ” издигнат през 1836 година от занаятчия Колю Фичето се нуждае незабавно от ремонт. През 2002 година западния корниз на църквата се срина, а специалисти дадоха мнение, че църквата се нуждае от цялостна реорганизация.
 храм емблема Велико Търново храм Свети Николай БГНЕС
Средства за ремонт обаче няма . От тогава до през днешния ден, сумата за ремонт на храма е повишена неколкократно, като единствено за последните три години нужните средства са се нараснали от 2 на над 4 милиона лв.. В храма „ Свети Николай “ е намерено първото учебно заведение в Търново, а след Освобождението в църквата са заседавали и депутати от Учредителното заседание.
 храм емблема Велико Търново храм Свети Николай БГНЕС

 храм емблема Велико Търново храм Свети Николай БГНЕС
Повече от година лиши на Министерството на културата да поправи половинвековната неточност, съгласно която църквата " Свети Николай " е била избрана като постройка с локално значение и храмът да получи полагащия му се статут на монумент на културата от национално значение. Това е извънредно значимо, с цел да може по-бързо да бъдат открити средства за възобновяване на историческия храм и за камбанарията и остарялото църковно учебно заведение. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР