Сусамовият тахан представлява паста, приготвена от смлени сусамови семена. Сусамовите

...
Сусамовият тахан представлява паста, приготвена от смлени сусамови семена. Сусамовите
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за безумно полезния сусамов тахан

Сусамовият тахан съставлява паста, приготвена от смлени сусамови семена. Сусамовите семена обезпечават много хранителни субстанции, само че тялото е мъчно да ги всмуква заради твърдата им външна обвивка. 30 грама сусамови семена съдържат три пъти повече желязо от 30 грама говежди черен дроб, който е прочут като храна с високо наличие на желязо. Сусамовите семена съдържат и повече фитостероли, в сравнение с всички други ядки и семена, които са значими за намаление на холестерола и имат противоракови резултати.
Консумирането на сусамови семена под формата на сусамов тахан разрешава на тялото по-добре да всмуква питателните субстанции, които те обезпечават Той е извънредно повсеместен хранителен артикул и сполучливо може да се употребява при подготвяне, както на сладки, по този начин и на солени ястия. Още по-хубавото е, че е изключително богат на значими витамини и минерали!

И това е забавно - Алкални диети за положително здраве - още по тематиката четете на най-хубавия здравен уебсайт zdrave.to

Известни са два съществени типа тахан: от белени и небелени семена. Небеленият е по-добър избор, защото е подготвен от цялото сусамово семе, като хранителната му стойност остава непокътната. Сусамовитя тахан, подготвен от белени семена е изгубил част от питателните си субстанции.

Сусамовият тахан е потребен за здравето, тъй като:
богат е на минерали като фосфор, лецитин, магнезий, калий и желязо;
добър източник е на метионин, който подкрепя детоксикацията на черния дроб;
един от най-хубавите източници на калций;
притежава високо наличие на витамин Е и витамини В1, В2, В3, В5 и В15;
помага за поощряване на здравословния напредък на клетките;
предотвратява анемията;
допринася за здрава кожа и най-благоприятен мускулен тонус;
съдържа 20% чист протеин, което го прави по-богат източник на протеини, в сравнение с множеството ядки;
високото наличие на алкални минерали го прави лесносмилаема храна, а това е отлично за подкрепяне на загубата на тегло;
има високо наличие на ненаситени ( " положителни " ) мазнини

Как влия върху здравето сусамовият тахан?

Осигурява редица значими хранителни субстанции

Съгласно USDA National Nutrient Database, 2 супени лъжици сусамов тахан от печени сусамови семена съдържа 178 калории, 16 грама мазнини, 6 грама въглехидрати (3 грама фибри и 0 грама захар) и 5 грама протеин. Същото количество от (2 супени лъжици) обезпечава 30% от ежедневните потребности от тиамин, 24% от тези на магнезий, 22% от фосфора, 14% от желязото и 12% от калция.

Източник на витамин В1. Сусамовият тахан съдържа добра композиция от витамини от типа B и най-много тиамин (витамин В1). Повечето хора съумяват да задоволят потребностите си от витамини от група B единствено посредством храната, защото те се усвояват добре от тялото и са в задоволителни количества в елементарни храни като самун и зърнени храни. Независимо от това, тялото ни се нуждае от тиамин, с цел да метаболизира мазнините и протеините и да помогне за превръщането на въглехидратите в глюкоза, която тялото употребява за производството на сила.

Източник на желязо. Може да бъде много мъчно да си набавите нужните количества желязо единствено посредством храна, изключително в случай че не ядете месо. Желязото е нужен в диетата, защото играе значима роля в производството на червени кръвни кафези, които придвижват О2 до всички кафези в тялото. Нуждата от желязо при дамите е още по-голяма, защото посредством менструацията те губят кръв и тялото непрекъснато се нуждае от желязо, с цел да възвърне тези червени кръвни кафези. Една порция сусамов тахан съдържа почти същото количество желязо като парче алено месо от 100 грама. Това е страховит факт за вегетарианците и веганите, които се нуждаят от неживотински източници на желязо.

Източник на мед . Един от изключително значимите минерали, съдържащи се в сусамовия тахан е микроелементът мед, който е добре прочут със своята дарба да облекчава болката и да понижава подуването. Действа противовъзпалително, което е изключително дейно за облекчение на признаците на ревматоиден артрит. Също по този начин, спомага за разширението на дихателните пътища при пациенти с астма. Ензимите на имунната система също по този начин се нуждаят от мед, с цел да проявят антиоксидантните си свойства.

Тази вкусна паста е богата още на магнезий, фосфор и манган . Астматичните пациенти могат да се възползват от сусамов тахан, защото високите равнища магнезий оказват помощ за облекчение на признаците при астма.

Таханът е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини . Въпреки че наличието на мазнини в сусамовите семена е високо, 90% от тях в действителност са " положителни " мазнини. Една супена лъжица сусамов тахан съдържа 85 калории, а 65 от тях, са основни мазнини.

Сусамовият тахан съдържа и фитонутриенти , които предотвратяват увреждането на черния дроб, породено от окисление.

Една супена лъжица сусамов тахан, обезпечава 1 грам диетични фибри, 3 грама протеин, както и 9-12% от целесъобразния дневен банкет на желязо, селен и цинк.

Това благосъстояние на съществени витамини и други хранителни субстанции прави сусамовият тахан извънредно потребна за здравето храна.

Подсилва мозъчната активност
Мастните киселини, съдържащи се в сусамовия тахан са виновни за стимулиращия резултат върху развиването на нервните тъкани в организма, което от своя страна спомага за възстановяване на здравето на мозъка. Омега-3 мастните киселини оказват помощ за възстановяване на мисленето и паметта, а манганът усъвършенства нервните и мозъчните функционалности. Те също по този начин имат значима роля в закъснение развиването на болест на Алцхаймер.

Подобрява сърдечното здраве
Според проучвания, омега-3 мастни киселини, освен намаляват равнищата на холестерола в организма, само че също по този начин, оказват помощ при лекуването на сърдечно-съдови болести, свързани с инфектиране. Въпреки че всяка чаена лъжичка съдържа 8 грама мазнини, 80 % от тях са ненаситени, което няма никакъв неподходящ резултат върху здравето на сърцето. Точното количество омега-3 мастни киселини не може да се пресметна, само че се допуска, че 4 супени лъжици сусамов тахан или 30 грама сусамово семе съдържат към 0,1 грама омега-3 мастна киселина. Това съставлява сред 6 и 9% от целесъобразният дневен банкет.

Сусамовият тахан е с високо наличие на мононенаситени и полиненаситени мазнини. Изследванията демонстрират, че консумирането на тези типове мазнини може да понижи равнищата на холестерола, както и да понижи риска от сърдечни болести и инсулт.

Сусамените семена съдържат неповторими линани сесамин и сусамол, за които е потвърдено, че понижават холестерола.

Калцият и магнезият в сусамовия тахан също способстват за понижаване на кръвното налягане по натурален път.

Естествен имуностимулатор
Сусамовият тахан съдържа четири изключително значими хранителни субстанции - желязо, селен, цинк и мед. Те обезпечават постоянна поддръжка за имунната система. Желязото и медта са включени в структурата на ензимите, които обезпечават поддръжка на имунната система и също по този начин, са нужни в процеса на произвеждане на бели кръвни кафези. Цинкът подкрепя развиването и способността на белите кръвни кафези да обезвреждат микробите. Селенът подкрепя ензимната функционалност, в това число синтеза на антиоксиданти и антитела, както и за ефикасното действие на имунната система.

Превенция на рак
Лигнаните - химични съединения, намиращи се в избрани растения, имат конструкция, която мощно прилича тази на естествения естроген. Сесаминовите и сесамолови лигнани в сусамовия тахан са способни да се свързват с естрогенните рецептори и да понижат риска от ракови болести, свързани с хормоните.

Заздравява костите
Ако избягвате потреблението на млечни артикули, прекомерно евентуално е калцият в диетата Ви да бъде непълен за облекчаване на потребностите на организма. Една порция сусамов тахан обезпечава 4% от дневните потребности от калций, което е два пъти повече от порция фъстъчено масло. Калцият и фосфорът (друг минерал, който се намира в сусамовия тахан), оказват помощ за построяването на костеното вещество и усъвършенстват костната компактност.

Високото наличие на магнезий в сусамовия тахан е способства за поддържане на здрави кости, защото съответният банкет на магнезий е обвързван с по-голяма костна компактност и понижаване на риска от остеопороза при дами в менопауза.

Помага за намаляване
Една порция сусамов тахан е наситена с фибри - единствено две супени лъжици обезпечават 4 грама фибри. Придържането към диета с високо наличие на фибри способства за възстановяване на храносмилането и съкращаване на тежестта. Освен това, обезпечава постоянна функционалност на стомашно-чревния тракт, намалява холестерола и управлява равнищата на кръвната захар. Има и превантивно деяние против рак на дебелото черво.

Не съдържа нездравословни съставки
Проверете наличието на питателните субстанции на етикета на сусамовия тахан и най-вероятно ще видите една съставна част - сусамови семена. В взаимозависимост от съответната марка, може да има и малко сол, само че количеството на солта не е задоволително, с цел да се притеснявате - в множеството единични порции се съдържат единствено 50 mg. Сусамовият тахан няма добавени захари, консерванти или химикали, които да ви попречат да го консумирате непосредствено от буркана. Просто не яжте целия буркан на едно хранене, защото всъщност е калорична храна, с към 200 калории на 2 супени лъжици. Затова, количеството на порцията е значима!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР