Суровият петрол тип Брент достигна 139 долара за барел. Цената

...
Суровият петрол тип Брент достигна 139 долара за барел. Цената
Коментари Харесай

Бенчев за рекордната цена на петрола: Горивото ще поскъпне, но не веднага

Суровият нефт вид " Брент " доближи 139 $ за барел. Цената му е с към 70% над равнищата от края на 2021 година и е покрай абсолютния връх, регистриран през 2008 г. 

„ Към сегашния миг само обстановката в Украйна е факторът, който оказва въздействие на пазарите, които са безпределно нестабилни “, сподели в „ Тази заран “ Светослав Бенчев, правист на Българската петролна и газова асоциация.

„ Ситуацията се трансформира с всеки час и тържищата и пазарите са извънредно нервни “, добави той.

По думите му това неизбежно ще докара до повишаване на горивото, само че с какъв брой и по какъв начин зависи от доста фактори.

„ Още преди обстановката в Украйна имаше фактори, които да приказват за повишение на цените на горивата и те се случват “, разяснява още Бенчев.

Ако бъдат наложени някакъв вид наказания върху съветските енергийни артикули, това би означавало още по-сериозно повишаване, добави юристът.

В естествените обстановки цената на суровия нефт се отразява в границите на 15-20 дни, в случай че трендът на повишаване или намаление на цената е непрекъснат. „ В случая имаме много съществени количества от малко преди тези цени да стигнат 115 $, тъй че повишаването няма да се отрази незабавно, само че такова ще има, няма по какъв начин “, изясни Светослав Бенчев.

Той посочи, че към момента България е „ остров на най-ниски цени в Европейски Съюз и на Балканите “. Вероятно и у нас цените ще стигнат над 3 лева за литър гориво, само че по кое време тъкмо зависи от това каква е комерсиалната политика на фирмите и с какви артикули са заредили.

Пазарът у нас не е контролиран и всеки може да определя каквато цена желае. „ Шокови поскъпвания на горивата обаче са изцяло неоправдани и не би трябвало да бъдат правени “, сподели Бенчев.

Според него повишаването този път ще докара до сериозен спад в потреблението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР