Суперкомпютърът Athena достига пикова производителност 7,7 петафлопа и е 105-ти

...
Коментари Харесай

Полша внедрява квантова машина и суперкомпютър


Суперкомпютърът Athena доближава пикова продуктивност 7,7 петафлопа и е 105-ти в света
(снимка: CYFRONET)

Полша внедри нов енергийно-ефективен суперкомпютър Athena. Нещо повече, източноевропейската страна скоро ще се снабди с първия си квантов компютър, който е част от европейския план EuroHPC.

Академията Goričzo Hutnic Academy (AGH), ситуирана в Краков, пусна в употреба новия суперкомпютър Athena, а Познан ще приюти един от първите квантови компютри, основани в границите на общоевропейския план European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU), заяви Datacenter Dynamics.

Athena е конфигуриран в компютърния комплекс CYFRONET, ситуиран в центъра за данни Data Center Podole. Приложена е съвременна система за ръководство на силата, изстудяване и климатизация, а топлината, генерирана от суперкомпютъра, се употребява за отопление на постройката.

Athena има пикова продуктивност от 7,7 Pflops и се класира на 105-то място в последния рейтинг TOP500 на най-мощните суперкомпютри в света. Скоростта не е толкоз огромна, само че тази система е един от десетте най-енергийно-ефективни суперкомпютри в листата Green500. Машината употребява единствено 147 kW.
още по темата
Суперкомпютърът е построен от полската компания Format и се състои от 48 сървъра FormatServer THOR ERG21, оборудвани с 6144 процесорни ядра – употребявани са чипове AMD EPYC, 384 ускорителя Nvidia A100 SXM (40 GB) и интерконект InfiniBand HDR.

Athena е предопределена най-вече за работа с изкуствен интелект (AI) и решение на медицински проблеми. Новата система ще добави Prometheus (2,3 Pflops, HPE) и Ares (3,5 Pflops, Huawei), които към този момент работят в центъра CYFRONET.

Не по-малко значим е различен план – квантов компютър ще бъде построен в центъра Poznań Supercomputer and Network Center (PSNC) в съдействие с Creotech Instruments. Това е един от шестте европейски обекта, определени като част от плана EuroHPC.

Предвижда се към центъра да бъдат привлечени специалисти по квантови технологии от Централна и Източна Европа, в това число Австрия, Унгария, Латвия, Литва и Словения. Освен в Полша, до втората половина на 2023 година Европа има намерение да вкара в употреба квантови мощности в Германия, Испания, Франция, Италия и най-после в Чехия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР