Супер изненадан съм, не знам как да реагирам, каза главният

...
Супер изненадан съм, не знам как да реагирам, каза главният
Коментари Харесай

Изгоненият главен архитект: Не знам тия нападки защо са, Варна не е някакво село, че да бъде оставена така

Супер сюрпризиран съм, не знам по какъв начин да отвръщам, сподели основният проектант на Варна Виктор Бузев пред Mediapool в коментар за поисканата му оставка от кмета. В сряда сутринта Иван Портних (ГЕРБ) поиска оставката на основния си архитект Виктор Бузев, с който работи девет години, като по едно и също време се опита да му трансферира виновността за проблемите в развиването на града.

" Когато си стиснахме ръцете, обещанията бяха други, а в този момент всички виждаме, че тези неща не се случват. Има трендове, които изрично не дават отговор на моите показа за развиването на града ни ", сподели Портних по адрес на основния проектант.

Портних е кмет на Варна от 10 година и съвсем през цялото това време е работил с Виктор Бузев. След шест месеца обаче още веднъж идват локални избори и кметът очевидно желае да си усъвършенства възможностите за преизбиране. Бузев получи период да си подаде оставката до сряда вечерта

" След девет години работа беше обикновено първо да ми каже. Не знам тия нападки за какво са ", сподели Бузев, който очевидно няма желание да съблюдава дадения му период да си подаде оставката. Той желае първо да даде отговор на обвиняванията на Портних и да приказва със своите сътрудници в гилдията. Бузев сподели, че към момента не знае какво ще прави.

" Варна не е някакво село, че да бъде оставена по този начин (без основен архитект). Не, че и селата не го заслужават това ", сподели Бузев.

Главният проектант беше назначен първо по заменяне през 2014 година, когато Портних разчистваше наследените фрагменти на своя предходник Кирил Йорданов. Затова и не беше изненада, когато през 2016 година Бузев завоюва състезанието и бе назначен непрекъснато на поста. Преди това е заемал същата служба в Бяла, Аврен, Балчик и варненския кв. Аспарухово.

Нямало визия

В сряда Портних изненадващо разгласи, че желае оставката на своя човек, освен това незабавно - до края на деня. Мотивира се с това, че  " липсва цялостна визия на Варна ", има съмнения за корупция и противозаконни дейности от основния проектант. Все неща, за които кметът би трябвало да знае от доста време. С изявлението си пред медиите Портних ясно сподели предпочитание да стовари цялата отговорност върху Бузев.

" Дали сме му целия инструментариум – от ПУП-овете и разрешителнителните за градеж плюс цялостен надзор върху Експертния съвет по устройство на територията. Виждаме към днешна дата липса на позитивни резултати към днешна дата и презастрояване на града. Всичко го виждаме. То е реалност ", сподели кметът.

Виктор Бузев бе упрекнат за безусловно всички тежки проблеми на Варна. Най-големият морски град изостава доста от Пловдив в вложенията, като желанията за създаване на значима индустриална зона остават единствено на думи. През 2008 година стандартът на живот и заплатите във Варна бяха сравними с тези в София, до момента в който в този момент изоставането е очевидно, а Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в региона е близо три пъти по-нисък от това в столицата. На този декор Варна стартира да изостава и от Пловдив.

За да форсира одобряването на капиталови планове, община Варна сътвори Експертен съвет по устройство на територията, който се управлява от основния проектант. Кметът твърди, че се вижда двоен стандарт при работата на съвета по аналогични преписки и планове.

" В един случай преписките минават бързо, а различен път минават постепенно. Този спомагателен орган стартира да извършва напълно други функционалности с доста недоверчив уклон ", сподели Портних.

Той упрекна Бузев за проявление на бездейност за основни планове за развиването на града, включително осъществяване на планове за " Дупката " в центъра на Варна и запазването на паметниците на културата, уточни кметът.

Портних уличи Бузев в превишаване на пълномощия с издаване на позволения за разполагане на бараки в Морската градина, както и с неналичието на дейности по унищожаване на противозаконните бараки в курорта " Златни пясъци ".

Може да се направи обосновано съмнение за зависимости на основния проектант, поради опитите му да заобиколи юридически мнения за узаконяването на бараките в курорта, изясни Портних. " Говори се, че дамата, която се явява по делата от страна на " Златни пясъци ", е дама, с която основния проектант работи близко ", сподели кметът.

Най-неочакваното самопризнание на кмета бе, че е схванал от медиите за издаденото позволение за градеж на мястото на известната постройка на баня " Гъбата ". Главният проектант Бузев споделя, че е издал позволение за изграждане на 12-етажна постройка в центъра, тъй като е бил длъжен от настоящата регулация. Самият капиталов план е от 2015 година.

" За последните години основният проектант не е инициирал социална полемика за развиването на града. Пасивност във връзка с запазването на паметниците на културата. Започнахме епична борба, само че тук не сме видели дейната роля на основния проектант ", сподели Портних.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР