Супа или салата заедно с основно и десерт в ресторант

...
Супа или салата заедно с основно и десерт в ресторант
Коментари Харесай

Обяд със супа, второ и десерт за под 7 лв. – само за чиновници и министри

Супа или салата дружно с главно и десерт в ресторант в идеалния център на София за по-малко от 10 лева

Такъв ценоразпис звучи необикновено, в обикновено столично заведение тристепенният обяд коства най-малко 30-40 лева Но за служителите и министрите, които обслужват ведомствените столове, прекрасен обяд от три ястия умерено може да падне и под 7 лева, написа dnes.bg.

Това демонстрираха отговорите на министерствата на въпроси на “24 часа ” каква храна и на какви цени се предлага във ведомствените столове. Повечето от тях се намират точно в центъра на столицата, където са и едни от най-скъпите заведения.
Емблематични от години са евтините депутатски кюфтета, които се оферират в стола на Народното събрание. По-евтини от парламентарния бюфет обаче са множеството от столовете на министерствата, в които похапват министри и държавни чиновници.

Ресторантът във финансовото министерство носи името “Финансист ”. Намира се на петия етаж в административната постройка на Министерството на финансите на столичната ул. “Г. С. Раковски ”. Имотът е даден чартърен, а наемателят се грижи за приготвянето и даването на храната. Ресторантът е отворен както за чиновници, по този начин и за публично прилагане.

В него няма особено меню за другите клиенти, а едно на ден, което е налично за всички.

Служителите на финансовото министерство употребяват 15% отстъпка. Тя важи и при сватбени тържества и фамилни празнувания. Като примерно обедно меню в ресторант “Финансист ” включва салати за към 3 лева, супи сред 3 и 4 лева и съществени ястия сред 4,20 - 5,70 лева

Освен в личните си ведомства министрите могат да обядват и в служебния стол на Министерския съвет. Той е под шапката на комплекс “Бояна ” и се намира в хотел “Люлин ” против постройката на държавното управление. В него не се позволяват външни лица.

“Изхранването в служебния стол на Министерския съвет има темперамент на ведомствено обезпечаване, което се реализира от назначен щатен личен състав на послушание на шефа на комплекс “Бояна ”.

Персоналът дава отговор за приготвянето и издаването на храната, като формата на обслужване е самообслужване.

Прилага се минимална надценка в размер на до 10% над доставните цени. Не е сложена икономическа задача генериране на облага от този тип активност ”, изясняват от Министерския съвет.

Комплексът работи с над 20 доставчика на хранителни артикули, като концепцията е те да се обезпечат на “възможно най-ниски доставни цени поради характера на този тип хранене (силно опростено меню, допустимо най-евтино и при условия на самообслужване) ”, настояват от държавното управление.

Средствата за доставка на хранителни артикули не се регистрират като разход на бюджетни средства.

Правителственият стол работи всеки ден от 11 до 14 ч. и цената на храната в него не се субсидира от бюджета на Министерски съвет. Служителите заплащат доставните цени плюс “определена надценка ”.

От Министерския съвет не прецизираха размера на надценката, само че в държавния стол цената на зелената салата е 3,20 лева за 150 година Тараторът е 1 лева, а пилешката чорба - 1,55 лева Малко по-скъпа е яхнията от леща - 1,95 лева за 150 гр.

Най-скъпи са виенският шницел и пилешко бутче печено с масло - те са по 4,30 лева за 200 година

Триста грама пък е виненият кебап за 2,30 лева А десертът шоколадов крем - 1,05 лева Тоест меню от пилешка чорба, шницел и кремче излиза 6,90 лева

Веднъж седмично в менюто има и скара. Тя пък е по 0,55 лева за кюфте или кебапче, а пък пилешкото филе - 3 лева

“Агенцията за дипломатически парцели в страната ” (АДИС) ЕООД е натоварена с приготвянето и доставянето на храна за външното ни министерство. Ведомството е едноличен притежател на капитала в сдружението.

“Между министъра на външните работи и шефа на АДИС ЕООД е подписан контракт, съгласно който сдружението подготвя и предлага топла и студена кухня против възнаграждение и доставя, и продава пакетирани хранителни артикули, бързи закуски, сандвичи, сладкарски произведения, плодове, топли и студени питиета на чиновниците и посетителите на Министерство на външните работи на избраните за това места ”, изясняват от Външно. Всички тези действия се правят напълно със средства и личен състав на АДИС ЕООД. Министерството дава хранителения блок в постройката си и наличното в него кунхенско съоръжение и инвентар, като не дължи хонорари на сдружението за осъществяване на дейностите в него.

Цените на храната в стола, който е отворен, както за чиновници, по този начин и за гости, пък не следва да надвишават с 20% доставната цена на закупените от АДИС артикули и вложените за приготвянето на готовата продукция хранителни артикули. Посоченият % включва и 4% сервиз за обезпечаване на чинии, купи, принадлежности, покривки и други от и за сметка на сдружението.

“Цената, която заплащат чиновниците на Министерство на външните работи за всеки тип храна, предлагана в стола на ведомството, се дефинира на основата на самостоятелна калкулация, направена въз основата на количествата и съответните ежедневни покупни цени на вложените артикули и материали ”, показват още от ведомството.

1,40 лева заплащат чиновниците в Министерство на външните работи за таратор и 1,70 за чорба от пиле и спанак, излиза наяве от меню за 9 ноември.

По 1 лева костват пък кюфтетата и кебапчетата. Гарнитурата от пържени картофи обаче е съвсем двойно по-скъпа - 1,95 лева за 200 година Зелева салата със същия грамаж е 1 лева С една от най-високите цени в менюто пък е кавърма в омлет от пилешко месо - 4,90 лева В този ден за десерт в Министерство на външните работи пък се е предложило кисело мляко. То е било 200 година на цена от 0,80 лева

Ведомствата в системата на районното министерство нямат служебни заведения за хранене като се изключи самото министерство. То се намира на последния етаж и след търг е отдадено чартърен на външна компания за период от 5 година Цените на храните и напитките в обекта не са субсидирани. Евтините постни ястия костват сред 5 и 7 лева, ястията с месо са от 8 лева нагоре. Много чиновници на министерството не го употребяват, а отиват да обядват в някое от многочислените заведения към ведомството.

В пътната организация, която е под шапката на министерството, пък в никакъв случай не е имало заведение за хранене – всеки се храни, където откри наоколо. Тя се намира на площад “Македония ”. Същото важи и за ДНСК, което е на отсрещния ъгъл. В по-отдалечените от центъра ведомства, да вземем за пример толуправлението или строителния институт чиновниците нормално си поръчват храна.

Само бюфет има пък в Министерството на образованието и науката. Той се намира на първия му етаж и още през 2018 година е даден чартърен след извършен търг с скрито наддаване, споделят от министерството. Със заповед на министъра от 5 февруари 2018 година за наемател е избран “Мирикъл 2018 ” ЕООД. Служителите на МОН не употребяват отстъпка от цените на предлаганите храни и питиета в обекта.

Без ведомствени столове пък се оказват доста от министерствата - измежду тях са на обществената политика, на вътрешните работи, на опазването на здравето и други

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР