Сухопътният Шенген е изключително важен за страната ни, защото сметките

...
Сухопътният Шенген е изключително важен за страната ни, защото сметките
Коментари Харесай

Експерт пресметна: Това, че не сме в сухопътния Шенген бърка в джоба на всеки българин

Сухопътният Шенген е извънредно значим за страната ни, тъй като сметките демонстрират, че годишно страната ни губи над 1 милиард лв. от очакване по границите. И то при уравновесен сюжет. Но действителността е още по-стряскаща, съобщи в изявление за БНТ Николай Рашков от експертната група по превоз в Европейската комисия.

„ Ако вземем действителността такава, каквато е, цифрата може да е фрапантно по-голяма “, посочи той.

Всички знаем - времето е пари. Всяка минута, в която български товарен камион чака на границата, бърка в джоба ни.

„ Времето за очакване свърши “, отсече Николай Рашков.

От очакване за 1 година държавният бюджет е ощетен с 303 милиона лв.. А всеки от нас заплаща за продуктите в магазина повече, в сравнение с западноевропейците. Отново – поради очакване.

„ Всички ние в България плащаме цената на този 1 милиард със всяко влизане в магазина, когато плащаме с сред 15 и 18% по-скъпи артикули. В момента, в който влезем в сухопътен Шенген, цените, които плащаме би трябвало да бъдат почтени и равни със западноевропейските “, безапелационен е специалистът.

Той направи уточнението, че това зависи най-много от търговците.

На границата с Румъния българските камиони чакат по 16 часа. А това е незаслужено. Свободното придвижване на хора е една от четирите съществени свободи, от които се употребяват жителите на Европейския съюз, дружно със свободното придвижване на артикули, услуги и капитали, припомни Николай Рашков .

„ Ако на вас ви се анулира полет повече от 2 часа, самолетната компания е задължена да ви компенсира с вода и храна. Кой обезпечава храната и водата на водачите по границите и обикновените битови условия по време на това очакване? “, запита риторично специалистът с грижа към водачите на българските товарни камиони.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР