Субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република

...
Субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република
Коментари Харесай

Увеличихме двойно приема на студенти от Северна Македония

Субсидираните от страната места за банкет на студенти от Република Северна Македония в български висши учебни заведения се усилват двойно - от до 150 на до 300. До петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в постоянна форма на образование. Това реши Министерският съвет с изменение в постановлението за приемане на жители на Република Северна Македония за студенти в държавните висши учебни заведения на Република България.

Необходимите спомагателни средства за държавните университети за спомагателните места са в размер на 530 000 лева и ще бъдат обезпечени от държавния бюджет.
Засега: Едноцифрен брой студенти са решили страната да им заплати образованието и да останат 5 години в България
Едноцифрен брой студенти са сключили контракти за стаж и работа с работодатели, тъй че следването им да бъде напълно или отчасти заплатен...
Прочети повече
Промените целят разширение и подсилване на образованието като предпочитано направление на българската политика във връзка с Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

С промени в друго държавно разпореждане се дава опция на студенти от българските диаспори, които не имат документ за българско поданство, също да аплайват в българските университети. Става дума за хора от българска националност, които употребяват български език и се самоопределят като българи. Те би трябвало да произлизат от обитаемо място, което е било част от българската страна или Българската екзархия в предишното, или да имат възходящи роднини с имена от българската обичайната фамилна именна система, или да са част от българска общественост или българско малцинство в друга страна.

Същите права се дават и на претендентите от българска националност, само че без български паспорт, в случай че имат особени заслуги за подсилване на българската нематериалност, за запазване на националното съзнание, обичай и просвета измежду българските общности в чужбина.

Студентите от българската диаспора се освобождават от такси за кандидатстване и за образованието си, в случай че са жители на някоя от следните страни: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.
Ще може да се учи по едно и също време в няколко университета
Две или повече висши учебни заведения да образоват студенти взаимно, както и да бъде въведен статут на така наречен „ планови “ докторанти...
Прочети повече
Измененията влизат в действие от образователната 2022/2023 година.

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР