Субсидиите в Европа за електрически автомобили правят покупката на нова

...
Субсидиите в Европа за електрически автомобили правят покупката на нова
Коментари Харесай

Германия вече плаща 9000 евро, за да си купиш електрическа кола

Субсидиите в Европа за електрически коли вършат покупката на нова кола на акумулатори съвсем безвъзмездна за потребителите. В Германия дотациите за електрическите автомобили към този момент доближават 9000 евро, а в конкуренцията да усвоят държавните средства дилърите изготвят гъвкави лизингови схеми, при които месечните вноски падат до 39 евро. Толкова коства в Германия правото да управляваш чисто нов Renault Zoe с пробег от близо 400 км при цялостен заряд, чиято пазарна цена е 27 000 евро. Във Франция дотациите са 7000 евро, което прави месечната вноска при лизинг на същия автомобил единствено 79 евро месечно.

Субсидии за електрически автомобили има и в Хърватия, Румъния, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Италия и Холандия.

„ Това са златни времена за нас “, споделя пред Bloomberg Райнер Вестдьорп, представител на берлинския стартъп Carfellows, който скоро ще стартира да предлага на лизинг електрически Smart EQ единствено за 9,90 евро на месец. Добрите предложения водят до там, че предлагането бързо се изчерпва, а искащите да се възползват от ниските цени би трябвало да изчакват реда си по лист.

„ Това състояние не може да продължава постоянно, само че държавните управления доста деликатно би трябвало да преценяват по кое време и по какъв начин да преустановят дотациите, с цел да не провокират цялостен провал в продажбите “, споделя Александра О‘Донован, анализатор на консултантската компания, профилирана в новата енергетика BloombergNEF. “Но бързият спад на цените на батериите допуска, че електрическите автомобили ще станат по-евтини от колите с мотор с вътрешно горене преди края на 2025 година Когато това се случи, пазарът ще може да се развива и без държавни дотации “, счита тя. Например батерията на новия модел на един от най-продаваните електрически автомобили в Европа – Nissan Leaf – е почти със същите размери и цена, като на първия модел на колата от 2011 г. Сега обаче тя разрешава над 400 км пробег, коетое е над 3 пъти повече от първият й вид.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР