Стюарт Уилиамс, АФПЕдиният е бивш комичен актьор, който стана президент

...
Стюарт Уилиамс, АФПЕдиният е бивш комичен актьор, който стана президент
Коментари Харесай

Комик срещу агент на КГБ: Зеленски и Путин в битка за Украйна

Стюарт Уилиамс, Агенция Франс Прес

Единият е някогашен смешен артист, който стана президент през 2019 година като политически дилетант. Другият е бивш сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който е на власт към този момент повече от две десетилетия.

Украинският президент Володимир Зеленски и съветският президент Владимир Путин са родени в някогашния Съветски съюз и имат едни и същи дребни имена. Но приликите свършват дотук.

Горчивата персонална борба сред двамата мъже несъмнено също играе роля за съветското навлизане в Украйна, като тяхното персонално и политическо бъдеще е заложено на карта дружно със ориста на страната.

44-годишният Зеленски се укрива в центъра на Киев по време на съветските бомбардировки в бункери дружно с охранителния си отряд и най-близките си помощници.

Междувременно 69-годишният Путин седи в Кремъл и приема гости съгласно най-строгите протоколи, като дистанцията, на което се намира даже с околните си министри край великански маси, е осмивано в обществените медии.

Двамата мъже са се срещали лице в лице единствено един път - когато през декември 2019 година френският президент Еманюел Макрон ги одобри дружно с тогавашния немски канцлер Ангела Меркел за диалози в Париж по отношение на Украйна.

Оттогава Зеленски се е трансформирал в толкоз несклоняем зложелател на Путин, че съветският президент в никакъв случай не го загатва по име, също като главния си вътрешен конкурент Алексей Навални.

Вместо това Путин назовава украинският президент с еврейски генезис, който се радва на всеобщо удивление измежду интернационалната общественост и беше определен демократично през 2019 година, началник на " киевския режим " или „ водач на тайфа наркомани и неонацисти ".

В обръщението си към нацията късно в сряда Макрон акцентира контрастът сред двамата, като съобщи, че Путин " е избрал войната ", до момента в който Зеленски е " лице на достойнството, свободата и смелостта ".

Докато през първите години на новото хилядолетие Путин укрепва контрола си над Русия, Зеленски основава продуцентската си компания " Квартал 95 " и има репутацията на една от най-изявените персони в украинския шоубизнес.

Малко повече от година откакто Путин анексира украинския полуостров Крим и поддържа сепаратистите в източната част на страната, през 2015 година Зеленски стартира да се снима в шоуто, което го изстрелва към звездната популярност.

Комедийната драма, в която Зеленски играе основната роля се назовава " Слуга на народа " и споделя историята на Василий Холобородко - преподавател по история, който става президент, откакто негова дрънканица за корупцията става известна.

В един от епизодите Холобородко /Зеленски/, получава позвъняване от немския канцлер Ангела Меркел, която поздравява Украйна за присъединението ѝ към Европейския съюз, и стартира да подскача от наслада - единствено с цел да разбере, че Меркел е сбъркала номера и е желала да се обади в Черна гора.

Тази седмица Зеленски - към този момент бидейки същински президент - подписа заявката за присъединение на Украйна към Европейски Съюз.

През 2019 година, когато политиката на страната е в безпорядък, Зеленски влиза в борбата и печели президентските избори с гръм и тропот, като назовава партията си " Слуга на народа ".

Изборът му беше посрещнат хладно от Кремъл и Путин, който по този начин и не прояви огромен интерес да контактува със Зеленски, даже след срещата на върха в Париж през 2019 година

В послание към нацията часове преди съветската инвазия Зеленски съобщи, че Кремъл не е дал отговор на молбата му за телефонни диалози, което е бил тъмен знак, че войната е близо.

Годините на Зеленски във властта даже преди войната по никакъв начин не бяха безпроблемни, с обвинявания от критиците вкъщи, че му липсва всевъзможен политически опит, че наема някогашните си бизнес сътрудници като висши държавни служители и че е натрупал благосъстояние в офшорни зони.

Но като боен водач той се оправя чудесно, като съвсем всеки ден прави видеообръщения, с цел да покаже, че е останал в Киев макар бомбардировките.

Докато Зеленски си прави селфита с жизнерадостния си министър на защитата, Путин е все по-изолиран и даже министърът на защитата на Русия - Сергей Шойгу - негов непосредствен другар и сателит, е държан на разстояние на другия завършек на прословутата дълга маса в Кремъл.

Стюарт Патрик, старши теоретичен помощник по въпросите на световното ръководство в основания във Вашингтон Съвет за интернационалните връзки, съобщи, че Путин е съумял да трансформира Зеленски в " интернационален воин ".

" Изглежда, че няма нищо по-застрашително за един диктатор от функционираща (макар и несъвършена) народна власт в съседство ", съобщи той.

Списание " Тайм " сложи коментар на Зеленски от обръщението му на украински език пред Народното събрание на Европейски Съюз тази седмица на корицата си - " Zhittya permozhe smert - a svit temryavu " (Животът ще победи гибелта - светлината ще победи мрака).

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан съобщи в четвъртък, че Путин желае " смазването на Украйна ", с цел да избегне съществуването на " демократични модели на прага си ".

Зеленски съобщи, че се притеснява, че е цел номер едно на съветската инвазия, само че още веднъж прикани за договаряния с Путин като единствен метод за преустановяване на спора.

" Ако някой си мисли, че... Украйна ще се съобщи, той не знае нищо за Украйна и няма какво да прави в Украйна ", съобщи Зеленски в последното си видеообръщение - очевидно персонално обръщение към Путин.

" Вървете си вкъщи. В своя дом ", сподели той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР