Студентите от Варненския свободен университет Гергана Атанасова и Алесандро Танчис

...
Студентите от Варненския свободен университет Гергана Атанасова и Алесандро Танчис
Коментари Харесай

Студенти от Варненския свободен университет ще участват в симулация на Съвета на ЕС в Брюксел

Студентите от Варненския свободен университет Гергана Атанасова и Алесандро Танчис са част от българския тим, който ще показа страната ни в Брюксел в проведената от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз симулация ConSIMium, оповестиха от университета .

Гергана Атанасова ще влезе в ролята на българския министър по европейските въпроси, а Алесандро Танчис ще взе участие в подготовката на експертно мнение. Национален координатор на българския студентски тим е доцент доктор Юлиана Матеева – дълготраен учител по право във ВСУ " Черноризец Храбър “.

ConSIMium е симулационно прекарване в Съвета, в което ще вземат участие студентски екипи от всички 27 страни – членки на Европейски Съюз. Студентите от всеки народен тим ще влязат в функциите на министър-председател, министър по европейските въпроси, публицисти и специалисти. Те ще вземат участие директно в симулираните договаряния сред страните членки в процеса на взимане на решения на европейско ниво.

Първият ConSIMium ще се организира в Брюксел на 2 – 3 февруари 2023 година, като в него ще вземат участие общо 162 студенти и 27 национални координатори. Те към този момент са определени на национално ниво и интензивно се приготвят. Въпросите, които ще вземат решение бъдещите водачи обаче ще станат ясни по време на симулацията.

Варненският свободен университет изпраща двама отлични студенти в Брюксел.

Гергана Атанасова е третокурсничка в компетентност " Право “. През предходната година тя бе удостоена с наградата " Студент на годината “ в направление " Правни науки “ от Националното посланичество на студентските препоръки. Носител е на Годишната поименна премия на Община Варна за 2022 година Гергана е отличен студент и член на Студентския съвет на ВСУ " Черноризец Храбър ". Тя взе участие интензивно и в спомагателните начинания и образования, които университетът предлага. Член е на Клуба на криминалиста към университета и програмата " Корпус на поемните лица ". Във ВСУ " Черноризец Храбър “ Гергана закупи и спомагателна подготовка " Учител по философия “. От 15 години танцува национални танци.

Алесандро Танчис е второкурсник в компетентност " Международен бизнес “, която се учи напълно на британски език във Варненския свободен университет. Той е роден в България, само че от няколко години живее в Италия. Определя себе си като упорит бизнесмен, който обича да основава сполучлив бизнес. В свободното си време спортува, осъвършенства  британски си език и пътува. Смята, че с присъединяване си в ConSIMium ще усъвършенства разбирането си за структурата и политиката на Европейски Съюз.

С тима на българските студенти интензивно работи доцент доктор Юлиана Матеева. Тя е учител с над 20-годишен стаж във ВСУ " Черноризец Храбър “ и дълготраен началник на катедра “Правни науки " към Юридическия факултет (2012-2020). Доц. Матеева бе консултант на министър-председателя (август - ноември 2014 г.). Има опит в работа с задгранични студенти, взела участие е в редица подвижности по стратегия “Еразъм ". Експерт е към Националната организация за оценяване и акредитация, има над 40 изявления в български и интернационалните издания, член на Съюза на учените и юрист в Адвокатска гилдия – Варна.

Заедно със студентите от Варненския свободен университет се приготвят и представители на Американския университет в Благоевград и ИУ – Варна. Студентите ще " влязат  в обувките “ на вземащите решения в Европейски Съюз - те ще получат по-добра визия за ролята на страните членки в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, ще научат повече за работата на институциите на Европейски Съюз, по-специално на Съвета, ще развият възприятие за принадлежност към европейски план, ще придобият умения за работа в екип и водене на договаряния, ще придобият визия за бъдещи професионални благоприятни условия и хрумвания за бъдеща кариера в обществената администрация, споделят уредниците на събитието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР