Студенти започнаха 24-часова блокада на движението в центъра на Белград,

...
Студенти започнаха 24-часова блокада на движението в центъра на Белград,
Коментари Харесай

Студенти блокираха центъра на Белград с 24-часова седяща стачка

Студенти започнаха 24-часова обсада на придвижването в центъра на Белград , заяви районната работа на Радио Свободна Европа.

Те оповестиха седяща стачка в символ на митинг против по време на локалния и парламентарния избор в Сърбия , извършен на 17 декември.

Блокадата идва на фона на голям брой митинги против оповестената от президента Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СНС) безапелационна победа на последните избори. Демонстрациите избухнаха предходната неделя, когато протестиращи се пробваха да влязат със мощ в постройката на кметството. Десетки бяха арестувани от полицията.
 Студентски митинг в Белград против резултатите от изборите на 17 декември.
Тогава популисткият президент Александър Вучич назова митинга " опит за събаряне на държавното управление, предизвикан от чужбина ". Успоредно с него и говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова упрекна Запада в опит за дестабилизация на обстановката в Сърбия.

На 29 декември в 12.00 ч. студенти и млади деятели блокираха кръстовището на улиците " Бирчанинова " и " Княз Милош ", в непосредствена непосредственост до постройката на Министерството на държавната администрация и локалното самоуправление. Това е един от най-натоварените сектори в сръбската столица.

Блокадата ще продължи 24 часа до 12:00 в събота, 30 декември, когато студентите възнамеряват да се включат в митинга, разгласен от представители на " ПроГлас " - социална самодейност, събрала подписите на близо 200 000 жители преди изборите.

Вълната от митинги беше свикана от най-голямата опозиционна коалиция " Сърбия против насилието " , която упреква ръководещата СНС в изборна кражба, наред с други неща, посредством фиктивна регистрация на свои гласоподаватели от Сърбия и чужбина на адреси в Белград.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) също изрази подозрения по отношение на редовността на изборите. Още на 18 декември тя разгласи, че изборите са били белязани от съществени нередности, корист с обществени средства, медийно владичество на президента Александър Вучич, отрицателна акция и втълпяване на боязън.

Междувременно и евродепутати приканиха за без значение следствие на всички докладвани нередности по време на изборите в Сърбия на 17 декември.

Съединени американски щати също приканиха управляващите в Сърбия да проверяват изказванията на интернационалните наблюдаващи.

Вучич ръководи страната от 2012 година като през това време поддържа положителни връзки с Русия на фона на опити Сърбия да се сближи с Европейския съюз.

Той беше заставен да разгласи предварителни локални и парламентарни избори след многохилядни. Вучич разпусна Националния парламент на 1 ноември в резултат на възходящия публичен напън след.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР