Студено е. Говорим за опасен студ. Студ, който може да

...
Студено е. Говорим за опасен студ. Студ, който може да
Коментари Харесай

Как да се справим с измръзването: Полезни съвети

С тудено е. Говорим за рисков мраз. Студ, който може да ви лиши от крайчетата на носа, ушите, брадичката, пръстите на ръцете или краката, в случай че не внимавате. Нарича се измръзване и се получава, когато кожата и тъканта под нея замръзнат, което може да се случи доста по-бързо, в сравнение с можете да си визиите, заяви Си Ен Ен.

Какво предизвиква измръзването?

Измръзването не зависи единствено от външната температура. Влияние оказва и факторът на изстудяване от вятъра. С увеличение на скоростта напразно телата ни се охлаждат по-бързо, което води до намаление на температурата на кожата. По-голямата надморска височина също може да усили скоростта, с която кожата може да замръзне.

Националната метеорологична работа в Съединени американски щати е основала таблица за студения вятър, която демонстрира времето, което може да отнеме измръзването при разнообразни температури и скорост напразно. Индексът е тестван върху модели на човешко лице.

Например, в случай че е -17,8°C и е безветрено, вероятността да измръзнете е относително дребна. Ако добавите вятър със скорост 25 км/ч, измръзването ще стартира след 30 минути. Ако вятърът се усили до над 80 км/ч, ще са нужни единствено 10 минути, с цел да измръзнете.

Кожата ви ще измръзне за едвам 5 минути, в случай че сте на открито при -31,7°C и скорост напразно малко над 40 км/ч.

Кой е изложен на риск?

По-податливи сте на измръзване, в случай че пушите, приемате медикаменти, наречени бета-блокери, имате неприятно кръвоснабдяване на краката, диабет или синдром на Рейно, положение, при което мощните страсти или ниските температури провокират конвулсия на кръвоносните съдове и блокират притока на кръв към крайниците.

Възрастните хора и хората, които живеят на открито, без уместно облекло, отопление и храна, също са изложени на висок риск, както и туристите и ловците, които не са облечени вярно и остават навън прекомерно дълго.

Американският Център за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) също сигнализира, че всеки, който използва прекалено количество алкохол или противозаконни опиати, е изложен на висок риск. Въпреки че може да имате чувството, че тялото ви е по-топло, в реалност температурата на тялото и кръвното ви налягане спадат.

И несъмнено, вероятността да получите измръзване е по-голяма, в случай че не сте облечени уместно за времето.

Как наподобяват измръзванията?

Измръзване от първа степен: Първата степен на измръзване постоянно се назовава " ледена кожа " и стартира със зачервяване и чувство за иглички. В този случай бързо се измъкнете от студа, с цел да избегнете по-нататъшно увреждане на кожата.

Лекото измръзване по тялото може да се затопли със личната ви телесна топлина; пробвайте да вземем за пример да пъхнете пръстите си в подмишницата. Затоплете зачервените пръсти на краката си с потапяне в топла, само че в никакъв случай гореща вода за най-много 30 минути. Тъй като няма да можете да разберете с тези зачервени пръсти, изпробвайте водата с друга част на тялото, с цел да сте сигурни, че е подобаваща. Затоплете още веднъж ушите, носа и бузите с топли кърпи, накиснете ги още веднъж и ги използвайте неведнъж.

Подгответе се за малко болежка, до момента в който измръзналите сектори се съживят. Ще разберете, че стоплянето е завършило, когато кожата е мека и всички чувства са се върнали. " Но не използвайте печки или подложки за стопляне ", предизвестяват от CDC. Тези изтръпнали елементи не могат да дефинират температурата и могат елементарно да се изгорят, до момента в който се затоплят.

Измръзване втора степен: " Повърхностно измръзване " е вторият стадий. Той е прочут като измръзване от втора степен и стартира, когато кожата ви стартира да става ярко бяла или сиво-жълта вместо алена. Тя може даже да стартира да наподобява синя. В кожата стартират да се образуват ледени кристали и тя може да стане твърда и да изтръпне откъм чувства. Някои хора споделят, че чувството е " восъчно ".

Тъй като болката и зачервяването отшумяват, за жалост хората постоянно не осъзнават какво им се случва. Не след дълго обаче кожата може да се затопли и да стартира да се подува, което е симптом, че е настъпило увреждане на тъканта. Това е моментът, в който е належащо бързо здравно лекуване, с цел да се предотвратят по-нататъшни, по-сериозни увреждания.

Незабавното стопляне е от основно значение, само че то би трябвало да бъде осъществено деликатно от подготвени медицински експерти, които незабавно ще увият потърпевшия сектор, с цел да го предпазят. Понякога могат да се появят мехури, цялостни с течност, а кожата може да щипе, да гори и да се подуе фрапантно.

Измръзване от трета степен: " Дълбокото измръзване " е идващият стадий, при който кожата може да наподобява синя и изпъстрена с петна и да изтръпва от болежка и мраз. Могат да се образуват цялостни с кръв мехури. Мускулите наоколо до зоната може да не работят вярно. На този стадий има заплаха от формиране на кръвни съсиреци и ще се нуждаете от противосъсирващи лекарства, които да усилят притока на кръв към региона.

Медицинската помощ е от решаващо значение на този стадий, с цел да се избегне ампутация на наранената тъкан. В взаимозависимост от сериозността на пострадването тъканта може да наподобява черна и да се усеща твърда след стоплянето ѝ. Ако тъканта е умряла, развой, наименуван гангрена, може да се наложи мъртвите сектори да бъдат изрязани или ампутирани. Понякога може да се стигне и до дълготрайни увреждания на мускулите, сухожилията, нервите и костите в региона.


Как се лекува измръзване:

Ако няма опция за незабавна здравна помощ, увийте засегнатите сектори в стерилни превръзки, като деликатно разделите наранените пръсти на ръцете и краката един от различен. Но се пробвайте да движите засегнатите области допустимо минимум, с цел да избегнете по-нататъшно увреждане на тъканите. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР