Студеният душ за президента на САЩ Джо Байдън и за

...
Студеният душ за президента на САЩ Джо Байдън и за
Коментари Харесай

Джо Манчин - сенаторът, който блокира екологичния преход на САЩ

" Студеният душ " за президента на Съединени американски щати Джо Байдън и за американската левица пристигна по подигравка на ориста в следобеда на 19 декември по желания канал на десницата - Фокс нюз. Сенаторът от Демократическата партия Джо Манчин съобщи, че не е податлив да поддържа бюджетния проект за 2,2 трилиона $, върху който Байдън е заложил огромна част от политическата си стратегия. Без вота му предлагането не може да стигне до Конгреса, защото всички 50 сенатори от Републиканската партия ще гласоподават " срещу ", а демократите не могат да си разрешат да изгубят даже един глас " за ". Без приемането на този проект за Съединени американски щати ще стане на процедура невероятно да изпълнят поетите задължения от интернационалната общественост за справяне с климатичната рецесия (да лимитират световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища), написа в обзорна публикация Българска телеграфна агенция.

Предложението, на което се опълчва Манчин, е най-големият проект за разноски за битка с изменението на климата в историята на Съединени американски щати: 555 милиарда $ за финансиране на енергийния преход от изкопаеми горива към възобновими източници на енергия; 320 милиарда $ за данъчни начинания за компании, които създават или купуват вятърна, слънчева или нуклеарна енергия; данъчни заеми на стойност до 12 500 $ за всеки, закупил електрически автомобил; 6 милиарда $ за възстановяване на енергийната успеваемост на сградите; 6 милиарда $ за замяна на остарели газови котли, както и десетки милиарди долари за научни проучвания и създаване на нови технологии за хващане на въглероден диоксид.

При вероятно утвърждение ще бъде уголемен обсегът на съществуващите данъчни заеми, с цел да бъдат понижени разноските на фамилиите за инсталиране на слънчеви панели, геотермални помпи за отопление на дома и дребни вятърни турбини.

Според разбора на нюйоркската компания за изследвания и разбори Rhodium Group проектът на Байдън (наречен Build Back Better) ще разреши на Съединени американски щати да създадат половината от нужното, с цел да понижат излъчванията до края на това десетилетие. Без приемането на този проект Байдън може да задейства президентските си пълномощия (основно укази и постановления), с цел да понижи излъчванията в някои браншове, само че резултатът би бил нищожен на фона на незабавната обстановка с климата.

Веднага стана ясно, че ще е мъчно да бъде уверен Манчин, отбелязва италианското издание " Интернационале ". Той съставлява Западна Вирджиния - щат, който в исторически проект е обвързван с производството на въглища и концепцията за енергийния преход не се радва на особена известност. Откакто е сенатор, Манчин се опълчва на всеки проект за понижаване на използването на изкопаеми горива. Според някои анализатори политическите му позиции може и да са повлияни и от персонални ползи: през 2020 година посредническата му компания за продажба на въглища му е донесла половин милион $.

Не би трябвало да се подценява и фактът, че Западна Вирджиния е един от щатите, изложени на най-големи опасности от световното стопляне, съгласно публикация във в. " Ню Йорк таймс ".

Белият дом направи всичко допустимо, с цел да промени позицията на Манчин - понижи доста общите планувани разноски (в началото те бяха към 3,5 трилиона долара), отстрани от проекта програмата за чисто електричество. Тази мярка трябваше да накара доставчиците на електрическа енергия да се откажат от изкопаемите горива за сметка на слънчевата, вятърната и нуклеарната сила. Предложен бе и налог върху излъчванията, само че Манчин остана неотстъпчив.

Сенаторът " изменник " не харесва и някои от другите ограничения, заложени в проекта, най-много тези, които имат за цел мрежата за обществена сигурност и американското богатство да се разпространят и към други западни страни.

През последните седмици се ускориха и опасенията за неустойчивостта на икономическия цикъл. Според Манчин този проект освен в допълнение ще усили държавния дълг, само че ще увеличи и инфлацията - наклонност, която безпокои икономистите и служи като аргумент на републиканците, с цел да нападат икономическата политика на администрацията на Байдън.

По-голямата част от специалистите обаче считат, че тези страхове на Манчин са неоснователни, защото проектът " Build Back Better " не допуска стопански тласъци и не поставя в джобовете на жителите толкоз пари, че да тласне цените в допълнение нагоре. През идните седмици Байдън ще се опита да успокои Манчин във връзка с инфлацията и ще направи още отстъпки, с цел да го накара да гласоподава " за " плана дружно с другите демократи.

Безкрайните диспути по този проект към този момент нанасят вреди на демократите и на администрацията на Байдън, защото излагат на напред във времето всички разлики сред по-умерените и по-модерните фракции. Ако в последна сметка не бъде реализирано съглашение, то партията ще се яви отслабена на междинните избори, увеличавайки опцията републиканците да поемат контрола на най-малко една от двете камари на Конгреса, написа " Интернационале ".

А Съединени американски щати може би ще изтърван единствена по рода си опция да създадат нещо значимо против климатичната рецесия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР