Сцени на хаос във френския парламент. Правителството задейства специален член

...
Сцени на хаос във френския парламент. Правителството задейства специален член
Коментари Харесай

Пенсионната реформа: Сцени на хаос във френския парламент

Сцени на безпорядък във френския парламент. Правителството задейства специфичен член от конституцията, с който законопроектът за пенсионна промяна ще влезе в действие без да бъде гласуван от депутатите. Прибягването до мярката разгневи синдикатите, протестиращите и левите опозиционни партии, които са срещу увеличението на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Френският министър председател Елизабет Борн беше посрещната с освирквания в Народното събрание. Опозицията изиска оставката ѝ, като развяваше плакати против пенсионната промяна и пееше националния химн.  

" Реформата не е персонален въпрос. Това не е персонален въпрос. Това, за което приказваме, е основен детайл от нашия обществен модел, това е способността ни да го реформираме, с цел да осигурим неговата резистентност. И за мен е значимо да отпущам отговори, решения за френския народ, в това число за тези, които живеят в сложна обстановка. А знам, че те са доста. Това е да предоставим решения на моята страна. Това е единственото нещо, което ме визира ", съобщи министър председателят Елизабет Борн. 

Полицията употребява сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да разпръсне протестиращи против пенсионната промяна в Париж. Около седем хиляди души се събраха на площад Конкорд, против постройката на френския парламент.

Запалени бяха огньове на няколко места, има и опожарени коли и купища отпадък. Подобни митинги и конфликти имаше и в други френски градове, като Марсилия и Нант.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР