Сцената на Рождеството в пещерата на Витлеем е най-разпознаваемия символ

...
Сцената на Рождеството в пещерата на Витлеем е най-разпознаваемия символ
Коментари Харесай

Пещерите на Рождество Христово

Сцената на Рождеството в пещерата на Витлеем е най-разпознаваемия знак на Коледа. В Българя по-рядко, само че в Западна Европа съвсем няма магазини или публично място, където в тези дни да не могат да бъдат видени по-добре или по-зле направени макети на това свещенодействие, отелязва БНР.

Първата „ спирка “ е Назарет. Под православната черква се намира пещера с непресъхващ извор. Според Библията там Дева Мария е получила Благата новина, че ще зачене невероятен наследник.

Почти под целия Назарет има плетеница от пещери и проходи. Това е пособие и жителите му да оцеляват при сложни условия. Най-новата пещера е открита преди няколко години.

Тя се намира под дома на владиката и учредената ѝ зала е много огромна. Вероятно става въпрос за именитата пещера, за която се разказваше, само че до момента нямаше достъп до нея.

Това е било мястото, където са се криели почитателите на Христос, които са били преследвани от римляните, които са считали тяхната вяра за нездравословна.

Безспорно най-известената пещерата е свързана с рождението на Христос е във Витлеем. Тя също е съвсем напълно разрушена при строителството на катедралата на Рождеството.

Малко от пещерата на Рождеството е непокътната. Може да бъде забелязана плитка ниша в скалата. Там са сложили дребния Христос в ясла, от която са се хранили магаре и крава. Мястото на самото раждане е маркирано със сребърна звезда. Има вярване, че тя е гаранция за мир в района.

Не по-малко забавни са още две пещери, свързани с първите дни на Христос. Те се намират също край главния площад на Витлеем - който се назовава Мангер, или Ясла.

Първата е под дребна черква, наречена Млечен път, или млякото на Мария. За разлика от скалите в близост тази пещера е напълно от бял варовик. Според легендата там Дева Мария е кърмила сина си и капнала капка от гръдта ѝ. Млякото преобразило скалата.

Пещерата в подземието съвсем не проличава. През вековете кръстоносци и други религиозни дейци са откъртвали камъни от тази пещера. Сега елементи от нейния варовик могат да се намерят в молитвени домове в Европа и в Америка.

Пещерата под друга черква, също във Витлеем, която се намира на другия завършек на площада, е изцяло непокътната. Става въпрос за Пещерата на овчарите.

Според библейския текст след раждането на Христос тъкмо те насочили влъхвите към пещерата на Рождеството. Тази пещера е в действителност обширна и там са могли да се скрият овчари с неголеми стада. При строителството на църквата над нея, са запазели естествената даденост.

Светите земи са на място, където в праисторическо време е било дъно на океан. Пещерите там са доста и има и такива, които са свързани с тестванията на Христос и с неговата гибел, а също с пустинничеството.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР