Сценаристът режисьор Джеймс Грей дебютира преди три десетилетия на фестивала

...
Сценаристът режисьор Джеймс Грей дебютира преди три десетилетия на фестивала
Коментари Харесай

Великият Антъни Хопкинс в хит на София филм фест

Сценаристът режисьор Джеймс Грей дебютира преди три десетилетия на фестивала във Венеция с „ Малката Одеса “, за който бе почетен със „ Сребърен лъв “. Следващите му четири кино лентата непроменяемо са номинирани за „ Златна палма “ в Кан, а шлагерът „ Към звездите “ с Брад Пит има номинации за „ Златен лъв “ и „ Оскар “. Премиерата на най-новата му творба, „ Часът на Армагедон “, бе още веднъж в Кан, където получи отлични мнения и аплодисменти. Джеймс Грей споделя надълбоко персонална история, въодушевена от личното му детство, отдадена на порастването и на силата на фамилните връзки - посредством връзката на младия Пол с неговия дядо Арън. В функциите са 14-годишният Банкс Репета и именитият Антъни Хопкинс. Партнират им Ан Хатауей и Джеръми Стронг. Четиримата пресъздават устрема на героите си към заветната „ американска фантазия “ и социално-политическите промени през 80-те години на ХХ век. „ Часът на Армагедон “ е морална драма, изобличаваща лицемерието, която се концентрира върху комплицираните въпроси за расовите и класови разлики “, написа „ Vanity Fair “, а „ Entertainment Weekly “ дефинира кино лентата като „ успех “.

 „ Корсаж “ на Мари Кройцер, обиколил 50 фестивала в целия свят, придвижва хиляди фенове във времето на австро-унгарския император Франц Йосиф и неговата темпераментна брачна половинка – императрица Елизабет. Международната дава високи оценки: „ признание “, „ сензация “, „ великолепно “, „ брилянтно “, „ смело “, „ зашеметяващо “.
-->


Най-новият филм на Джафар Панахи „ Без мечки “ бе показан премиерно в главната конкурсна стратегия на фестивала във Венеция, където получи специфичната премия на журито. Съществуването и на тази творба на световноизвестния ирански режисьор е изрично доказателство за неговата несломима увереност и креативна смелост. Историята във кино лентата на Панахи още веднъж се концентрира върху провокациите, с които се сблъсква непрекъснато всеки създател, който се пробва да основава изкуство в родната страна на режисьора. Границата сред действителността и авторски-фантазираната част от сюжета се размива, наблюдавайки присъединяване на самия Панахи във кино лентата – той наблюдава две паралелни любовни истории, осуетени от непреодолими условия, силата на суеверията и предразсъдъците, както и от дейностите на представителите на властта в провинциалната действителност. И въпреки да наподобява като писмено показан сюжет, „ Без мечки “ е забавен опит в подтекста на тоталната възбрана на кино лентата от страна на иранските управляващи.



Джафар Панахи през 2010 година бе наказан на 6 години затвор и му бе неразрешено да напуща страната, да снима филми, да написа сюжети и да дава изявленията за задграничната преса в продължение на 20 години. През юли на 2022 година той е задържан още веднъж за изложение на персонална позиция и анти-правителствени дейности. В началото на февруари 2023 година режисьорът е освободен под гаранция от затвор в Техеран.

След премиерата на дебютния пълнометражен филм на шотландската режисьорка Шарлот Уелс „ Под слънцето “ в „ Седмица на рецензията “ в Кан, целият кино хайлайф заприказва за тази трогателна история и органичните актьорски осъществявания на Пол Мескал и Франки Корио. Във фокуса са връзките сред София и нейния татко в дните, които те споделят на лятна почивка в края на ХХ век.



Постепенно във фасадата, която таткото се пробва да поддържа, с цел да обезпечи на Софи идеалната отмора, стартират да се появяват пукнатини.  Десетки киноексперти дефинират „ Под слънцето “ като един от най-хубавите филми на 2022 година и напълно неслучайно той има към този момент над 150 номинации и повече от 50 награди, в това число номинация за „ Оскар “ за осъществяването на Пол Мескал.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР