Структурата в българския магазин не прилича много на която и

...
Структурата в българския магазин не прилича много на която и
Коментари Харесай

Явор Гечев за цените на храните: Много от играчите на пазара прекалиха, държавата няма достатъчно механизми да се бори

Структурата в българския магазин не наподобява доста на която и да е друга. Тук има аномалии на цялата система, в която сякаш този път доста от играчите на пазара доста прекалиха и не схванаха, че прекалиха. Може да се каже, че е далавера, само че аз не намирам такова законово разбиране, по тази причина едното от нещата, които констатирахме, е че ние нямаме задоволително законодателство. Нямаме задоволително механизми на страната, които да използван. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев пред БТВ.

Гечев сподели, че при опаковка от вакуумирано сирене от 400 грама има към 50-100% разлика в цената в магазинната мрежа.

Той даде образец с прясното мляко. Гечев означи, че то се изкупува на цена към 1 лев и на щанда то е на цена сред 3,60-3,80лв. " Фермерите не може да стачкуват за ниски цени във връзка с проблемите сега с Украйна. Ние сме във закрепен бюджет, даже и да даваме пари, те отиват на процедура във фермерите ", сподели той.

Ние продължаваме да бъдем на терен до момента в който е належащо. Държавата би трябвало да има трайни механизми. Мисля, че умерено в последна сметка цените в магазините могат да бъдат свалени с 20-30% на някои от продуктите, само че не за сметка на производителя, добави Гечев и добави, че в деня, в който от МЗм са дали конференция, цените в магазините са спаднали с 25%.

" Бяха отправени разгласи от другите вериги на доставки към производителите да смъкват цените с 15%, - накъде да ги смъкват? Проблемите, които установяваме, са в голямото си

количество крайни консуматори магазини, които съставляват голяма част от размера на артикули. ", разкри той.

" Правителството постави огромни грижи във връзка с енергийните източници. Всички други браншове реагираха. Докато първичното повдигане на цените съвпадаше с войната в Украйна, по-късно те продължаваха да порастват за разлика от всички други браншове. При състояние, че 40% от бюджета на едно семейство се образува от това, което ядем на трапезата, това дава напън върху всички други браншове ", уточни той.

По думите на служебния министър и нашето земеделие има недостатъци. " Но при вносните артикули всички огромни търговски вериги пазарят еднообразно за цяла Европа, единствено че тук в България се следят 1-2 медиатора по веригата ", посочи той.

Гечев ще упорства за въвеждането на няколко наредби: " Една от тях е по специфичната верига по търговията на едро ", сподели той и добави, че първата ще касае възбрана на избрани практики при ценообразуването.

Министерството на земеделието разисква и ограничения във връзка с въвеждането на еврото. " Редица страни, когато са тръгнали да вкарват еврото, с цел да се следи дали няма разлика в цените, са приложили така наречен електронни етикети. Това са етикети, в които има цената и в евро, и в лв., и те имат непосредствено подаване на данни в някои от системите ", означи той.

Той изясни, че сега имаме малко под милион тона повече пшеница по отношение на предходната година. " Докато има война, ще има аномалии. Тук става пренасищане на пазара в страните, които са покрай войната ", посочи министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР