Строителството започва в началото на 70-те години и приключва 1978

...
Строителството започва в началото на 70-те години и приключва 1978
Коментари Харесай

Първият небостъргач в София, покрай който днес архитектът му не иска да минава

Строителството стартира при започване на 70-те години и завършва 1978 година

В София има постройка, която е строена по извънредно рядка и забавна технология – високият административен център на площад „ Македония “ 1, прочут още като постройката на КНСБ. Тя е и първият небостъргач на столицата.

Строителството стартира при започване на 70-те години и завършва 1978 година Стари фотоси от процеса на градеж демонстрират неповторимата строителна технология– от горе надолу. Идеята е на арх. Георги Апостолов. Всъщност това е японски прийом за пакето-повдигащи плочи.

Проектът осъществят архитектите проф. Лозан Лозанов и проф. Богдан Томалевски. Повече от 40 години по-късно, арх. Лозанов си спомня, че първичните им хрумвания не съумяват да се осъществят изцяло. „ Планирахме плочите безусловно да се построяват и подреждат с мебелите на земята и след това да се подвигат и редят като етажи “, спомня си архитектът.

В последна сметка плочите се издигат на недодялан градеж и се довършват след слагането им.Строителите обаче даже не допускат, че ще се изправят пред доста по-голямо тестване от комплицираната технология – земетресението във Вранча от 4 март 1977 година с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер. Заради характерния прийом на създаване постройката се строи непрекъснато. Така, когато земята се разклаща във въздуха има няколко десетки строители.

„ Работниците изживяха голям смут, горе трусът се е усетил доста по-силно. Повече от половината от мъжете побеляха за няколко дни по-късно от страха, който бяха претърпели “, споделя арх. Лозанов.Сградата е приключена сполучливо и пусната тържествено през 1978 година Става най-високото здание за времето си и дълго държи шампионата. Преди нея единствените други високи постройка в столицата са хотелите „ Хемус “ (86 м.) и „ Москва “ (82 м.), приключени 2-3 години по-рано.

Със своите 99 метра обаче постройката на КНСБ ги превъзхожда доста. Това е и времето на същински взрив в градежа на високи здания като модата се придвижва от столицата към зимните и морските ни курорти.

Любопитнo е, че на същото място на площад Македония е очакван цялостен съвременен за времето си комплекс – с още една висока постройка и зала за конгреси и събития. Нищо от това обаче не се осъществя. Десетилетия по-късно – преди няколко години в съседство беше издигнат нов бизнес център от едната страна на постройката на КНСБ, а от другата и сега продължава строителството на нов хотел от международна верига.

„ Не желая да минавам към този момент от там, получи се едно извънредно разбъркване на стилове – напряко извръщам

взор “, споделя във връзка личната си постройка през днешния ден арх. Лозанов.Със своите 99 метра и 22 етажа постройката на КНСБ към момента е измежду най- високите в София – тя е на 5-то място. Най-висока е „ Капитал Форт “ на „ Цариградско шосе “, която се издига на 126 метра и има 28 етажа. Пусната беше през 2015 година Две от кулите на Милениум центъра до НДК, заемат второто и третото място в класацията по височина – високи са надлежно 112 и 108 метра. А на четвърто място е хотел „ Родина “ – 25 етажа и 104 метра височина.

Сградата на КНСБ попадна и в много забавна публикация на международният фото портал Amusing Planet. Там се споделя точно за сгради, които са строени от горната страна надолу. Оказва се, че в международен мащаб това се е случвало извънредно рядко. Българската постройка е поставена паралелно до фамозните кули на Колумб в Мадрид, както и градежи в Русия и Япония от преди десетилетия.Вижте още:Как и по кое време България става първата страна в Югоизточна Европа, в която е построена атомна електроцентрала.

Източник: bgspomen.com
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР