Не може да сравняваме обикновения магазин с корекомите За да

...
Не може да сравняваме обикновения магазин с корекомите За да
Коментари Харесай

Какво имаше на соц витрините

Не може да съпоставяме елементарния магазин с корекомите

За да намерим отговор на въпроса дали магазините на социалистическата стопанска система бяха празни, се вглеждаме в фотоси от началото на 80-те години в разнообразни провинциални градове и в столицата. Фотосите са поместени в специфична брошура, издание на Централния кооперативен съюз, където е показана наличност по рафтовете, която напълно не граничи с липса на артикули от първа нужда.

Разбира се не може да се съпоставя с „ Кореком “, само че документалното удостоверение не кореспондира с настойчиво наслагваното подстрекателство в наши дни, че преди демокрацията хората са поминували в систематичен дефицит и са се редили на отчайващи опашки за всичко.

Другото, което научаваме е, че годишно Централния кооперативен съюз е провеждал съревнование за най-красиви витрини и аранжировка в областта на търговията на дребно.

В съответния случай – през 1982 година Радомир е бил хазаин на прегледа „ Коопвитрина “, имало е задгранични участници, предлагащи забавен дизайн.

От друга страна си даваме сметка, че пропагандата преди 1990 година няма да допусне друга позиция, с изключение на тази, представяща публичния живот като една богата и красива витрина. Къде е истината? Някъде по средата, както е комфортно да се споделя?

Или в безпристрастните оценки на хора, живели и в едното и в другото време, без непотребна носталгия, само че и без демонстративно осмиване над предишното. Много почтеност – гражданска и уединено пред себе си се изисква за последното… Много.

Източник: Уикенд
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР