Строителството на завода за електромобили в Ловеч на практика е

...
Строителството на завода за електромобили в Ловеч на практика е
Коментари Харесай

Чудо: Започна строежът на завода за елколи в Ловеч

Строителството на завода за електрически автомобили в Ловеч на процедура е почнало. Това заяви пред Българска телеграфна агенция арх. Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на " Next.e.Go България " и " Аутомотив Клъстер България ".

Заводът ще бъде ситуиран на терен до някогашния цех " Балкан " в Ловеч, където в предишното се произвеждаха едни от първите коли, колела, мотоциклети и самолети в България.

Инвестицията бе контрактувана преди година от тогавашния министър на стопанската система Кирил Петков. По думите на арх. Станиславов до края на идната година би трябвало да бъде създадена първата серия електрически автомобили.

" Ние сме получили всички нужни документи както от Община Ловеч, по този начин и от всички останали институции, защото става въпрос за поредност разрешителни, съгласувателни процедури ", сподели Станиславов. Той добави, че нужната документи, с цел да стартира построяването на завода, както и самото планиране са направени за по-малко от една година от момента, в който е взето решение и оповестена инвестицията.

" На процедура можем да кажем, че строителството е почнало, защото към този момент има основен реализатор и той приготвя и обкръжава терена, което е не дребна задача. Става въпрос за създаване на ограда от над 2,5 км и това към този момент се случва ", уточни архитектът.

По думите му има и определена надзорна компания, като на процедура най-големите строителни и надзорни компании в България ще се занимават с този план.

" Това е съвременен цех, нов метод за производството на електрически коли и по сходство на компания като " Тесла " - множеството разнообразни елементи на този цех са направени в едно общо тяло, обща постройка. Тя е с много внушителни за България размери – над 320 метра дълга в едната посока, а в другата към 240 метра.

Това е главната постройка, където ще се случва производството. В нея има много комплицирана организация с разнообразни складови зони, зона за произвеждане на т. нар алуминиеви пространствени рами и други ", посочи арх. Любомир Станиславов.

Основните съставни елементи на електроавтомобилите ще се създават на място в завода

Заводът ще има голям брой снабдители, само че главните съставни елементи – носещата конструкция на автомобила, която е от алуминий, външната обвивка и така нататък ще се създават на място. Определени детайли – акумулатори, седалки, ще идват от външни снабдители.

" Така е във всеки един международен цех, няма нищо по-различно. По-различното е процентите на работа, методът на организация и материалите, с които се работи, тъй като в никакъв случай до момента алуминий не е употребен за всеобщо наличен автомобил, било то електрически или стандартен. Обикновено алуминият се употребява в скъпите първокласни и спортни коли, защото е по-скъп материал, само че това е част от технологията да могат да се усъвършенстват процесите на произвеждане “, сподели още Станиславов.

По думите му същинското ноу-хау в този план е самият цех. Той е в действителност революцията, която ще разреши за бъде създаван електромобил на доста налична цена.

Технологията на работа в завода ще разреши да се създават електрически коли на налична цена

Специалистът разяснява още, че в границите на общия международен или европейски пазар това ще бъде един от най-достъпните електрически коли, които ще се предлага на пазара. " Надявам се в съотношението цена-качество на автомобил, това да бъде най-хубавото предложение на пазара “, добави той.

Първата серия коли би трябвало да излезе още в края на 2023 година, а фактическото огромно произвеждане - да стартира през 2024 година

Първата серия коли би трябвало да излезе още в края на идната година, а фактическото огромно произвеждане ще стартира през 2024 година

Тези коли ще могат да се продават както в цяла Европа, по този начин и в целия свят. Към 2024-2025 година тестването на подобен вид коли ще е толкоз огромно, че надали ще е нужно да се търсят пазари отвън Европа. По-хубаво е колите да се продават покрай мястото, в което се създават, сподели още Станиславов.

Според него електрическите коли са бъдещето на автомобилната промишленост, не тъй като сега има скъпи горива, а тъй като това е посоката, в която цялата промишленост се е устремила, тъй като тези коли са доста по-практични. " Те са по-лесни за употреба и имат редица други преимущества.

Ситуацията сега към международната рецесия с силата, с горивата, с войната в Украйна са единствено катализатори, които открояват всички тези процеси. Електрическите коли са бъдещето на всеобщите коли и те ще дават опция хората да могат да се придвижват от една до друга точка на доста ниска цена. В обозримо бъдеще превозването ще бъде безусловно гратис ", съобщи още изпълнителният шеф.

Около 1000 работни места ще бъдат разкрити на стадии

Той добави, че се чака да бъдат разкрити към 1000 работни места на стадии, съгласно това на какъв брой смени ще работи заводът. " Няма да разчитаме да намираме подготвени хора, ние ще ги образоваме сами. Има такава стратегия и на процедура първите хора към този момент са назначени. Има доста огромен интерес ", уточни арх. Любомир Станиславов.

Той разяснява и цената на инвестицията, като уточни, че един естествен стандартен авто цех нормално коства към 1 милиард евро. Благодарение на технологията, която ще бъде построена в Ловеч и с която се отстраняват най-скъпите звена на завода, цената му може да се понижи на 200 милиона евро.

" Тъй като ние ще построяваме този цех в България, където доста от цените са по-ниски, нашето очакване е цена до 150 милиона евро. Проектът, който сме защитили и е получил статут на предпочитан от българското държавно управление, е за 140 милиона евро ", сподели още изпълнителният шеф.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР