Строителство на хотели в природен парк Пирин няма да има,

...
Строителство на хотели в природен парк Пирин няма да има,
Коментари Харесай

Нено Димов: Строителство на хотели в Пирин няма да има, решението е за спортни съоръжения

Строителство на хотели в естествен парк " Пирин " няма да има, решението на държавното управление от четвъртък е единствено за спортни уреди. Това съобщи министърът на екологията Нено Димов пред Нова телевизия.

" В рамките на парка всякакво строителство е неразрешено и в никакъв случай не е било разрешавано. Всички, които стачкуват против строителството на хотели, могат умерено да посрещнат новата година. Строителство на хотели няма. Решението на Министерския съвет е обвързвано с създаване на спортни уреди в естествения парк ", споделя Димов.

Вчера на последното си съвещание за годината държавното управление одобри ремонти в остарелия проект за ръководство на Пирин, които плануват ново строителство на голяма повърхност на националния парк. Решението провокира митинги, които в четвъртък блокираха Орлов мост. Заявен митинг има и за през днешния ден, а огромно шествие е планувано за четвърти януари.

От оповестената стенограма от съвещанието на кабинета през вчерашния ден стана известно, че министър председателят Бойко Борисов споделя, че в признатите промени " няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма здания, няма каквото и да било. "

Пред " Нова телевизия " Димов твърди, че няма съответно капиталово желание за създаване на спортно оборудване, а в случай че такова се появи, то ще би трябвало да премине бързо да премине през всички процедури, според екологичното законодателство. Това значи, че всяка капиталово желание ще бъде подложено на екооценка, само че такава няма да се направи на смяната в проекта.

" Не може да се прави оценка на нещо, което не съществува.

Ако трасето на лифта, който ще се прави, минава по един избран маршрут, вие може да оцените това трасе по какъв начин ще се отрази върху околната среда. Ако няма съответно капиталово желание, нямате предмет, който да оценявате ", съобщи министърът в свое присъединяване и пред БНР.

По думите му проектът приказва за режими. " Режимите не могат да бъдат оценени. В момента са позволени съответните капиталови планове и в действителност втората точка споделя точно това, че в случай че има капиталово желание за нов кабинков въжен превоз, то би трябвало да мине през всички оценки, свързани с екологичното законодателство ", повтори Димов.

Все отново министърът допуска, че позволение за градеж за втори въжен превоз би получил само конценсионерът - " Юлен ". " Втори кабинков въжен превоз над Банско би икономисал доста от колите, които се качват. Това е доста по-екологичен превоз. Как може аз да не желая да се развива екологичен превоз в планината? ", сподели министърът.

По думите на министъра

решението на кабинета е " уравновесено "

и дава благоприятни условия за развиването на стопанската система в границите на прецизното запазване на околната среда.

" Ние не можем да развием стопанската система си за сметка на околната среда, само че не може и да стопираме стопанската система си за сметка на околната среда, т.е. по-доброто битие, икономическият прогрес зависят от това да се откри салдото сред тези две трендове. Пистите, които сега са 0,3% от територията на целия парк " Пирин ". Ако съпоставим с сходна на България страна, каквато е Чехия, там има шест пъти повече ски зони и осем пъти повече уреди ", споделя още министърът пред БНР.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (43)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР