Строителната фирма Артекс излезе с официално изявление. Фирмата се озова

...
Строителната фирма Артекс излезе с официално изявление. Фирмата се озова
Коментари Харесай

Небостъргачът Златен век има всички разрешителни според Артекс

Строителната компания " Артекс " излезе с публично изказване.

Фирмата се озова в центъра на абсурда с жилищата на властта на преференциални цени, който стана мотив за 4 оставки - на правосъдния министър Цецка Цачева , на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов , а от през днешния ден и на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов .

Изявлението на компанията е по отношение на данните, че градежът на небостъргача " Златен век " на улицата " Златен рог " в столичния квартал " Лозенец " няма годно позволение.

Според компанията градежът има всички нужни разрешителни и документи за постройката.

Припомняме, по-рано през днешния ден основният проектант на София Здравко Здравков призна, че против него е упражняван напън от " Артекс " . Към него били изпращани СМС-и за напън, които обаче той отхвърли да покаже.

Той разяснява и че не се знае дали градежът на небостъргача на улица " Златен рог " е легален. Разрешителното за градеж на небостъргача не било презаверявано, само че градежът продължавал все пак. Здравков не знаел за какво.

Здравков посочи, че настоящото позволение за градежа на небостъргача е изтекло е в края на 2017 година и не е възобновено в законния период до ноември 2018 година. Заявление за удължаването на строителните действия не е подадено.

По думите на основния проектант отговорността за възможни нарушавания е върху ДНСК.
 Главният проектант на София призна за напън от
Главният проектант на София призна за напън от " Артекс "

Не знае по какви закони продължава строителството на небостъргача " Златен рог "

" Артекс " дават отговор на Здравков и на всички, които спекулирали с тематиката. Фирмата обаче не разяснява данните на Здравков за СМС-ите.

" Във връзка с появилите се погрешни изказвания от последните дни по отношение на законността на строителството на постройка " Златен век " управлението на Артекс Инженеринг заявява, че планът се извършва напълно в сходство с настоящото българско законодателство и има всички нужни настоящи законови документи ", безапелационни са от компанията.
 Цветан Цветанов напуща Народното събрание Обновена
Цветан Цветанов напуща Народното събрание

Остава като втори в ГЕРБ и ще управлява предизборната акция

От " Артекс " прецизират, че разрешителното за градеж е издадено на 26 януари 2007 година.

На 11 януари 2010 година е публикуван и протокол за разкриване на строителната площадк а и установяване на строителна линия и равнище.

На 19 ноември 2012 година основният проектант на София презаверява разрешителното за градеж за период от 5 години.

От компанията са безапелационни, че с признатите промени в Закона за устройство на територията от 2017 година срокът на валидността на разрешителното за градеж автоматизирано се удължава на 10 години от датата на започване на строителството, в тази ситуация - 11 януари 2010 година. Промените касаели единствено здания първа и второкласен или всички по-главни инфраструктурни планове - метростанции, автомагистрали, железопътна инфраструктура, както и високи здания .

Артекс: " При по този начин признатия законов текст и с оглед обстоятелството, че постройката през цялото време (от 2007 г.) е категоризирана като 2 категория градеж по Закон за устройство на територията, не е нужна презаверка на разрешението на градеж преди 11.01.2020 година и градежът й е закономерен. "

Относно изказванието, че п риетите през 2017 година текстове в Закон за устройство на територията могат да важат и със задна дата , което прочее беше и оборено от ръководещи, " Артекс " показват, че в текстовете " не се съдържа експлицитна наредба по отношение на заверени случаи на към този момент издадени позволения за градеж , които са годни към датата на влизане в действие на законовите промени. Цитираният е медиите параграф 58 от закона касае само процедури по издаване на позволения за градеж - т.е. процедури, по които позволение към момента не е издадено ".

Спрямо това градежът на постройката би трябвало да бъде легален - небостъргачът " Златен век " на " Артекс " влиза тъкмо в границите на закона, което от своя страна още веднъж повдига подозренията за приемането на измененията и дали това не е било направено особено за " Артекс " и техния небостъргач " Златен век " , каквито разкрития бяха направени напълно скоро.
 Тома Биков: Има социална настройка да се вършат отстъпки на политици Обновена
Тома Биков: Има социална настройка да се вършат отстъпки на политици

Биков се надява компанията да не е получила " помощ от политик " - Цветанов

В този подтекст от компанията изясняват и за какво са били признати измененията - по този метод се увеличавал срокът за довеждане докрай на най-сложните и обмени градежи, " за доста от които е налице европейски финансиране и съфинансиране от Република България, с оглед запазване на обществения интерес ".

От изказването на компанията излиза наяве, че обектът на улица " Златен рог " е бил неведнъж проверяван от ДНСК - през цялата 2018 и 2019 година. Всичките инспекции на строителния надзор установили цялостна правомерност на активността.
От компанията дават и копие от документ, публикуван след инспекция на РДНСК - Югозападен регион.
 Снимка 414810
Източник:
 Снимка 414809
Източник:
 Снимка 414808
Източник:
 Снимка 414807
Източник:
 Снимка 414806
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР