Строители без предпазни каски и облекла висят от скелета из

...
Строители без предпазни каски и облекла висят от скелета из
Коментари Харесай

Безопасност? Строители без каски висят от скелета и покриви в Пловдив

Строители без защитни каски и дрехи висят от скелета из целия Пловдив. Проверка на TrafficNews на случайно определени обекти в разнообразни квартали сподели, че условията за сигурност на труда всеобщо не се съблюдават. Нарушения има даже в суперцентъра на града. Обичайна панорама е служащи да се разхождат изцяло необезопасени по покривите или да санират здания на огромна височина, без да са завързани с въже. Каските пък са сменени с бейзболни шапки. На доста места строителните бизнесмени са сложили шарени рекламни пана, които да прикрият нарушаванията. Те обаче надали биха могли да предпазят служащите от рухване.

В наредбата за здравословни и безвредни условия на труд при осъществяване на строителни и монтажни работи е записано, че напълно на работодателите е отговорността освен за обезпечаването на здраве и сигурност при работа, само че и за ефикасен надзор за съблюдаване на разпоредбите. При осъществяване на строително-монтажни действия вероятността от пострадване на служащите е огромна. Опасностите и пострадванията могат да бъдат провокирани от разнообразни източници, по-честите измежду които са падащи и остри предмети, машини в придвижване на строителния обект, рухване от необезопасени работни площадки, източници на сила, високи температури, нездравословен прахуляк и химични субстанции. За да се прави гладко и безвредно осъществяване на строителните действия, участниците в процеса би трябвало да бъдат обезопасени. Една част от това обезопасяване включва наложителното потребление на персонални защитни средства, подобаваща екипировка и съоръжение.

Екипировката зависи от самите действия. Носенето на защитна каска обаче е наложително. За да се избегнат пострадвания на очите, провокирани от стружки, стърготинки, прахуляк, камъчета, отровни газове и изпарения, би трябвало да се употребяват очила или защитни екрани. Защитата от шумови въздействия, които са над допустимите стойности, се прави с антифони, а при запрашеност на обекта би трябвало да бъдат обезпечени филтриращи маски. Работното облекло и обувки пък би трябвало да обезпечат отбрана на служащия от разнообразни по тип и генезис въздействия. Нужно е да се употребяват и ръкавици.

В наредбата е записано също, че за обезопасяване на работното съоръжение на строителната площадка се употребяват непрекъснати или краткотрайни ограждения (парапети, капаци, мрежи, екрани и др.), прилагани при шахти, стълби, балкони, площадки, мостове, естакади, пешеходни пътеки, стърчащи елементи и елементи с остри ръбове и краища, движещи се машини и уреди, заготовки на материали, пръскащи или разливащи се течности, хвърчащи частици, железни стружки, стърготини и други

При осъществяване на строително-ремонтни действия по фасади в обитаеми места работната площадка наложително се огражда с защитна мрежа, когато височината на пода на площадката е по-голяма от дистанцията, на което е допустимо да минават хора или транспортни средства. Работи на височина се правят при обезпечена сигурност от рухване на хора или предмети посредством уместно съоръжение, групови или персонални защитни средства (напр. ограждения, скелета, платформи или защитни мрежи). Поради характера на работата се планува също потреблението на анкерирани защитни уреди или защитни колани, захванати към устойчива и здрава структура. Паданията от височина се предотвратяват посредством уреди, които са задоволително високи и са построени минимум от защитна бордова лента за крайници, основно перило за ръце и приблизително перило за ръце или посредством еквивалентно различно решение.

Във връзка с пожарната сигурност пък тютюнопушенето на строителните обекти се позволява единствено на избрани за задачата места, означени със съответните знаци или табели и снабдени с негорими съдове с вода или пясък.

На вниманието на Инспекцията по труда в Пловдив представяме по какъв начин действително наподобяват строителните обекти в Пловдив:

Обектът на йорданския бизнесмен Таха Рахман на ул. „ Г. М. Димитров” № 27-29









Бул . " Христо Ботев " 27



Обектът на компания „ Трилон” ООД на ул. „ Рая”







Обектът на компания „ Доверие” ЕООД на бул. „ Пещерско шосе”



Комплекс „ Гербера” в ЖК „ Тракия”

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР