Строежът на магистрала Черно море, която да свърже Варна с

...
Строежът на магистрала Черно море, която да свърже Варна с
Коментари Харесай

Строежът на магистралата между Бургас и Варна започва през 2025 г.?

Строежът на автомагистрала " Черно море ", която да свърже Варна с Бургас, може да стартира през 2025 година Това съобщи районният министър Андрей Цеков, представен от " 24 часа ".

Думите му са в отговор на въпрос на депутата от " Възраждане " Константина Петрова.

Той изясни, че до тогава на основата на настоящия абстрактен план, който сега се съгласува с Министерство на околната среда и водите, ще има подготвен механически план, ще е ясно трасето, както и какви средства са нужни за отчуждавания и градеж.

Според министъра най-вероятно автомагистралата ще се финансира от държавния бюджет.
 Кметовете на Бургас и Варна упорстват за автомагистрала
Кметовете на Бургас и Варна упорстват за автомагистрала " Черно море "

Бургаският градоначалник се оплака, че стигал до Варна за същото време, за което пътувал и до София

Въпреки че публичната поръчка за правенето на абстрактен план беше оповестена преди близо три години , готовият подобен не е показван обществено до момента. Същевременно от преписка сред Агенция " Пътна инфраструктура " и Министерството на околната среда и водите излиза наяве, че първичната концепция от кое място ще минава автомагистралата, доста се е видоизменила.

Изготвени са не един, а седем плана, само че Басейнова дирекция " Черно море ", общините, през чиято територия ще минава автомагистралата, и екоминистерството са създали толкоз доста възражения, че от тях са останали единствено два, които не се разграничават значително между тях.

Изоставена е концепцията автомагистралата да потегля от Аспаруховия мост във Варна, както се е считало през 80-те години на предишния век, когато е изграждан мостът. Предвижда се началната точка на " Черно море " да е на към 20 км преди влизане в морската столица по Автомагистрала " Хемус ", към село Слънчево, където ще се прави пътен възел.

Оттам автомагистралата се спуска на юг, само че доста директно до морския бряг е ситуирана дребна част от трасето ѝ - чак при Обзор. Нататък " Черно море " още веднъж потегля на запад от настоящия път, като на някои места върви на към 40 - 50 км от морския бряг. Накрая свършва не в бургаския квартал " Сарафово " , както се предвиждаше, а в отдалеченото на към 30 км от града село Ветрен, около което ще се прави пътен възел с Автомагистрала " Тракия ".
 Борисов загатна за концесия на Автомагистрала
Борисов загатна за концесия на Автомагистрала " Черно море "

Август стартира работата по обхода на Ахелой

Целта на измененията е да се избегнат многочислените предпазени територии и предпазени зони по " Натура 2000 ".

Министерство на околната среда и водите обаче е възразило, че в двата останали разновидността, считани за най-приемливи, още веднъж се минава през 11 предпазени зони по " Натура " и през една предпазена територия - Побити камъни, в която има естествена забележителност.

Сред забележките са и че се минава до пристанището за горива в Белослав, което се смята за обект с висок рисков капацитет.

Тази процедура не е Оценка за влияние върху околната среда, а авансово координиране, като АПИ ще би трябвало да извърши редица условия , като това да показа авансово информация от кое място ще минават строителните материали и краткотрайните пътища за техниката, къде ще бъде струпана изкопаната земна маса и т.н.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР