Строежът и оборудването на многофункционалната сграда са по проект Floodguard

...
Строежът и оборудването на многофункционалната сграда са по проект Floodguard
Коментари Харесай

Започва изграждането на модерен тренировъчен център за екипите на пожарните служби в трансграничния регион Гърция-България

Строежът и оборудването на многофункционалната постройка са по план Floodguard „ Интегрирани дейности за взаимна съгласуваност и превъзмогване на рисковете от наводнения в трансграничния регион “

Стратегическият план Floodguard „ Интегрирани дейности за взаимна съгласуваност и превъзмогване на рисковете от наводнения в трансграничния регион “ започва на първи април 2019 година с сключване на контракт за даване на безплатна финансова помощ сред Управляващия орган на Програма Interreg V-A Гърция-България 2014-2020 и Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. Той е финансиран по Втора предпочитана ос „ Устойчив и пригодим към климата трансграничен район “, а неговата дълготрайност е 42 месеца. Общият бюджет възлиза на 4 482 557,86 евро.

В плана вземат участие седем организации, като водещ бенефициент е ГДПБЗН. Другите сътрудници от българска страна са: Басейнова дирекция "Източнобеломорски регион " – Пловдив; Басейнова дирекция "Западнобеломорски регион " – Благоевград; Националния институт по метеорология и хидрология; Областна администрация Благоевград.

От гръцка страна в плана вземат участие Генералният секретариат на околната среда и водите; Децентрализираната администрация на Македония-Тракия.

Основната цел на плана е подсилване потенциала на участващите организации, за гарантиране на ефикасна взаимна съгласуваност и реагиране при рисковете от наводнения в трансграничния район.

Предвидените в плана действия включват създаване на потенциал на структурите за понижаване на риска от наводнения и за продан на информация, доставка на съоръжение за образование и дейности при наводнения - командно-щабни коли с висока проходимост, високо-проходими коли вид „ Ратрак “, профилирано съоръжение, въжени избавителни системи, надуваеми насипи, доставка на профилирана система за симулация на оперативни дейности при положение на наводнения и създаване на двустранни оперативни процедури и проекти за взаимно деяние с гръцките служби при положение на наводнения. Предвидено е да бъде построен и оборудван взаимен подготвителен център за първореагиращите на територията на област Благоевград, както и провеждането на образования за повишение на квалификацията и професионалните умения на оперативните екипи, настоящи в трансграничния район Гърция-България. В рамките на плана е планувано провеждането на взаимни щабни и на практика учения сред ГДПБЗН и способените структури в Р Гърция.

През идващите няколко месеца, на това място ще бъде построен съвременен подготвителен център, който ще включва многофункционална постройка, заслон с паркоместа, реновирано ремонтно хале, асфалтова площадка до 3000 кв.м с открит паркинг за 16 моторни транспортни средства и игрище за осъществяване на физическа и пожаростроева подготовка. Многофункционалната постройка ще бъде на две съществени равнища, без сутеренни пространства. В нея ще бъдат обособенидиспечерски пункт, с помещение за апаратура; гараж за пожарни автомобили; образователна зала; стая със система за симулация на дейности при наводнения и бедствия и други пространства. Финансирането на тази активност е за 1152938,04 лева с Данък добавена стойност.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР