Стресът, напрежението, страхът и безпокойството рефлектират върху съня на активно

...
Стресът, напрежението, страхът и безпокойството рефлектират върху съня на активно
Коментари Харесай

Фабриката за сън на Гергана Радович

Стресът, напрежението, страхът и безпокойството рефлектират върху съня на интензивно работещите, само че също при децата и хората в третата възраст. Качественият сън е належащо изискване да реализираме триумфа, към който се стремим, и той не трябва да е цената, която плащаме, с цел да стигнем до стремежи връх. „ Фабрика за сън “ е книга на Гергана Радович, която издателство „ Вдъхновения “ пусна само че пазара тази пролет. Авторката е основател на EnePsy - холистичната система за възстановяване на съня и качеството на живот, обвързвана с прочувствения баланс, пълноценния сън и положителния витален тонус.

Мнозина се пробват да дадат отговор на въпроса какво тъкмо е сънят. Всички са се убедили, че това е характерно положение на съзнанието, в което обитаваме най-вече нощем. Учените споделят, че по време на сън се изключваме от всекидневието и тогава тялото се възвръща физически и душевен, подрежда насъбраната информация, самоизгражда се.

Съвременната медицина взема решение някои от проблемите със съня, само че
нарушаванията
се провокират от разнообразни фактори и в редица случаи медиците се оказват безпомощни трайно да се оправят с съответния проблем на даден човек, изгубил своя спокоен сън. Медикаментозното лекуване нормално дава краткотрайни резултати. Това предизвика Гергана Радович да откри и да предложи решения за случаите, когато медицината не е в положение да се оправи с недоспиването.

Цялата книга е самобитно „ хапче за сън “. В нея е споделен
холистичният метод
на авторката, тя обръща внимание на физиологията и на факторите, които въздействат на съня – стрес, напрежение, убеждения, хранене, придвижване, привички. „ Фабрика за сън “ е за тези, които желаят да реализират вътрешен баланс. Нужно е да се положат старания, с цел да се проследят и подобрят навиците за сън, в случай че той не е подобен, какъвто го желаете. Някои обаче са привикнали с недоспиването и са намерили „ улеснение “ в този дискомфорт.

В книгата ще откриете доста неща, които може и да знаете, само че просто би трябвало да приложите в
пътя към смяната
Допълнителното помощно средство към изданието е Дневникът на съня. На своя уебсайт Гергана Радович предлага и доста безвъзмездни запаси, потребни за всеки, който търси решение против безсънието. Книгата е писана 7 години, само че се появява в точния миг, когато Гергана Радович е подготвена да заключи и да показа огромния проучвателен и на практика опит по тематиката. Писането е било на приливи и отливи поради трансформацията, която самата тя прави  със себе си в персонален и професионален проект.

Искате
златно предписание
за добър сън? Просто вечер не трябва да се преяжда, нито да се прекалява с алкохол и питиета, поучава Гергана Радович. Но единствено това не е задоволително. В своята лечебна процедура тя оказва помощ за справяне с психо-емоционални контузии, които провокират бодърствуване. Важно е да се откри коренът на казуса и да се открият факторите, които предизвикват съответното безпокойствие. Навиците на живот и на сън се отразяват върху възобновяване на организма. Убеждения, че сънят не е от голяма важност за триумфа, че е по-важно да свършиш работата, а не да се наспиш – влияят върху цялостния витален тонус, без значение кой на каква възраст е.

Темата за съня от дълго време е станала близка на Гергана Радович. Първата ѝ магистърска степен е на
авиационен инженер
в Техническия университет в София, а втората е по когнитивна просвета от Нов български университет. Следват голям брой квалификации, като най-новата е по интегративна психотерапия от Медицинския университет в Пловдив. В първата част от своя професионален път Гергана е авиационен инструктор и натрупва 15-годишен опит в ръководството на напрежението, умората и съня на летателните екипажи и други категории авиационен личен състав. Провела е стотици курсове за авиосферата, а към този момент и отвън нея. В един миг тематиката за съня става вълнуваща за Гергана и измества останалите цели. От своя опит тя се е уверила, че всички компликации – персонални и професионални, оказват въздействие върху съня. В интервали на тествания е значимо да спим повече, защото тялото и мозъкът ни се нуждаят от повече отмора. Проблемите със съня може да са признаци на нещо, което се случва с нас. За да се реализира
трайно решение
за положителния сън, е необходим сложен метод. Медицината на съня е относително нов дял в науката и множеството лекари не са експерти в тази област. Те изписват сънотворни, които не оказват помощ на страдащите да се наспят добре, а даже след няколко седмици тези лекарства губят успеваемостта си.

Гергана Радович оказва помощ при насъбран стрес, прочувствено безпокойствие, а не при съществени физиологични проблеми, които провокират безсънието. При всички случаи единствено комплексният метод води до стремежи резултат, а не решенията „ на парче “. Ключовият инструмент, който Гергана Радович употребява, са техниките за прочувствена независимост (ТЕС), те са свързани с потупвания по избрани акупресурни точки по главата, горната част на тялото и ръцете. Така се успокояват центровете в мозъка, които дават отговор за тревогата и отключването на страховите и стресовите реакции.

Редовното използване на характерните ТЕС медитации води до здрав сън. Но този прийом по думите на Гергана Радович дава резултат единствено при тези, които го ползват. Не е нужно да вярваш, че работи, би трябвало просто да го използваш и тогава ще постигнеш своята вътрешна естетика. Като авиационен инструктор тя дълги години се занимава с образования. За да е по-полезна в работата си, придобива редица квалификации, всяка от които ѝ отваря нова врата. Твърди, че ръководството на напрежението не се чува през ушите, а се реализира, като се положат старания за намирането на практическите решения.

До прегаряне стигат хора, които са
устремени към високи цели
само че са безмилостни към себе си. Те не желаят да слагат граници в връзките си с другите и в това, което е положително за самите тях. Мечтата има голяма притегателна мощ и единствено посредством прегарянето стигат до противоположната връзка от своето тяло, която не са склонни да получат по различен метод.

Всеки може да усъвършенства съня, хармонията и салдото в живота си, да реализира задачите си, стига да знае какво желае и да е подготвен да работи за това, уверена е Гергана Радович. И още нищо, което тя предлага: Търсете решения и ги прилагайте, с цел да видите кое ще работи при вас, тогава правете повече от него. Пробата и грешката ще ви отведат и до положителния сън.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР