Стремежът да доставим на Украйна един милион снаряда остава политическа

...
Стремежът да доставим на Украйна един милион снаряда остава политическа
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Доставката на 1 млн. снаряда за Украйна остава политическа цел на ЕС

Стремежът да доставим на Украйна един милион снаряда остава политическа цел, за която продължаваме всеки ден да поставяме старания. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното съвещание на европейските министри на защитата в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

По неговите думи е допустимо задачата да не бъде реализирана в поставения в началото период до края на първото тримесечие следващата година.

Той се базира на данни на Европейската комисия, съгласно които в Европейски Съюз има индустриални благоприятни условия за обезпечаването на тези количества снаряди. Борел разясни, че това демонстрира потребността държавните управления да дават поръчки на заводите, с цел да се произведат въпросните количества.

По неговите думи до момента Европейски Съюз е извършил към 30 на 100 от задачата си и Украйна е получила към 300 хиляди снаряда. Той добави, че са подадени поръчки за производството на още 120 хиляди снаряда и тези данни непрекъснато нарастват.

Подкрепата за Украйна би трябвало да се преглежда в дълготраен проект. Всички се съгласиха, че би трябвало да създадем повече и по-бързо. Отбелязах, че е незабавно военната помощ за Украйна да се увеличи, добави Борел.

Най-вероятно Европейският съюз няма да успее да достави, както беше контрактувано, 1 млн. артилерийски снаряда на Украйна преди март 2024 година заради положението на отбранителната ѝ индустрия и бюрократичните спънки, призна и външният министър Дмитро кулеба, представен от Укринформ.

Той сподели това, разяснявайки скорошна публикация на организация Блумбърг в тази връзка.

" За страдание, Блумбърг споделя истината. Има доста въпроси и ние ги задаваме на всеослушание. Според мен повода за този проблем не е в неналичието на политическа воля на Европейския съюз да поддържа Украйна - такава политическа воля съществува - а в окаяното положение на отбранителната индустрия, неспособна да създава задоволително снаряди, и складовете, и способността да подписва контракти с чужбина. Оказа се, че има доста спънки, доста несинхронизирани неща, доста администрация ", изясни Кулеба.

По думите му Европейският съюз работи за отстраняването на тези проблеми. Министърът сподели още, че по време на работното му посещаване в Брюксел е призовал Европейски Съюз да създаде цялостна политика в региона на отбранителната промишленост.

" Ако ние, европейците, желаеме да сме в положение да защитим цяла Европа, а Украйна през днешния ден е авангардът на Европа, тогава се нуждаем от безусловно ново качество на работа на отбранителните промишлености на страните членки на Европейски Съюз и кандидатките за присъединение към Европейския съюз. Да премахнем всички бариери, да въведем всички нужни тласъци, да настроим всичко по този начин, че да работи като швейцарски часовник ", означи Кулеба.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР