Стратегията за образованието трябва да бъде обърната към българската икономика.Това

...
Стратегията за образованието трябва да бъде обърната към българската икономика.Това
Коментари Харесай

Карадайъ: Образованието трябва да бъде обърнато към икономиката

Стратегията за образованието би трябвало да бъде обърната към българската стопанска система.

Това съобщи водачът на Движение за права и свободи и претендент за президент Мустафа Карадайъ на среща с бизнеса в Асеновград. В нея участваха още Искра Михайлова, претендент за вицепрезидент, Халил Летифов, зам.-председател на Движение за права и свободи, Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ, евродепутатът Атидже Алиева-Вели и лидерът на листата на Движението за Пловдив област Рамадан Аталай.

Куп въпроси сложиха представителите на бизнеса. Сред тях се откроиха най-болезненият за фирмите проблем - неналичието на качествено готова работна ръка. Бюрокрацията мъчи бизнеса, изключително дребните компании. Съгласувателните процедури лишават месеци, някои такси стигат над 500 лева, няма електронно държавно управление, обявиха предприемачите. И сигнализираха, че не повече от 3% от услугите са електронни. Бизнесът изиска и проверка на регистрационните режими. Те спъват активността им, още повече, че самите държавни органи не съблюдават законовите периоди за инспекция, изключително при отваряне на обекти.

Най-много от неналичието на работна ръка страда производството, споделиха представителите на бизнеса. И сигнализираха: " Държавата не ни оказва помощ, ние сами се оправяме с всичко ".

За да има бизнесът фрагментите, които са му нужни, е нужно дълготрайното решение, смяна в тактиката за обучение. Не може средствата да следват ученика и студента и да си мислим, че приготвяме работна ръка за бизнеса в България. Напротив - при сегашната система учебните заведения и университетите създават висшисти за бюрата по натрупа. Безработни висшисти, сподели Мустафа Карадайъ. И съобщи, че парите в образованието би трябвало да следват качеството и потребността на бизнеса от фрагменти.

Над 3 милиона евро потънаха в електронното държавно управление, а резултатът е нула, съобщи и Искра Михайлова. Тя акцентира, че сега България изостава сериозно с вземането на решения, с приемането на национални тактики и проекти, които да й оказват помощ да се придвижи напред. Затова би трябвало да си подредим страната - от президентството, през Народното събрание и държавното управление, до всички институции, сподели Михайлова.

Тя уточни, че първата година от новия програмен интервал е към този момент пропусната, а стратегиите плануват точно поддръжка на планове за дребните предприятия, за технологии и за образование на фрагменти. Но не са написани още, уточни Михайлова. И акцентира, че България има потребност от безусловно експертно по наличие държавно управление, които да реши проблемите.

Ние като партия ще поставим всички старания, с цел да компенсираме неналичието на информация за бизнеса. Започваме да вършим срещи в страната, с цел да ви дадем най-последната информация, какво се случва в Европа, какви благоприятни условия за поддръжка има, в това число от Европейски Съюз, изключително за дребните компании, сподели Михайлова.И изрично съобщи: " Ние сме уверени, че дребният и междинният бизнес е този, който може да извади България от блатото, в което сме затънали ".

Дигитализация е главен приоритет на Движение за права и свободи. Тя ще постави завършек на бюрокрацията, съобщи Халил Летифов. За да го осъществяваме обаче би трябвало да имаме мощна парламентарна група, добави той. И напомни, че в при актуализацията на бюджета в 46-ото Народно събрание точно Движение за права и свободи с експертизата си издейства помощи освен за пенсионерите, само че и за бизнеса.

По време на срещата стана ясно, че в област Пловдив полицейските управляващи също са привиквали хора, с цел да ги карат да подписват протоколи, че няма да се занимават с изборна активност. Наблюдатели от ОССЕ са в България по наша покана, сподели Илхан Кючюк и увери, че всички случаи ще бъдат показани на вниманието им. 197 съответни сигнала към този момент са на бюрото на европейския комисар по правораздаване.

За 30 години Движение за права и свободи израсна, имаме квалифицирани хора, които могат да ръководят страната, съобщи Рамадан Аталай. Той сложи въпроса за неналичието на водачи във международен проект, което уточни като една от аргументите за енергийната рецесия сега. Невземането на решения за развиването на силата докара до шока с цените, сподели Аталай.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР