Стратегическият пробив, който бе постигнат при гласуването в Комисията по

...
Стратегическият пробив, който бе постигнат при гласуването в Комисията по
Коментари Харесай

Петър Курумбашев: Твърде рано е да бием тъпан по отношение на Пакета за мобилност

„ Стратегическият пробив, който бе реализиран при гласуването в Комисията по превоз и туризъм в Екологичен потенциал, е Директивата за командироване на служащи да не се ползва за интернационалния превоз. От друга страна, в безусловно същото изменение се споделя, че тази Директива за командироване на служащи ще се ползва още от първия ден за каботажа.
Т.е. директивата изключва интернационалния превоз, само че за каботажа се ползва от ден 1. Едното е добре за нас, а другото – не. “

Това съобщи Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “ по БНР.

„ Беше гласувано също по този начин, че седмичната и понижената седмична отмора ще би трябвало да се употребяват в хотел или на друго място, обезпечено от работодателя.

На трето място, беше гласувано, че компенсацията за понижената седмична отмора ще се употребява преди приключването на третата седмица. Не е правилно, че не са гласувани трите седмици. Но се споделя, че не е наложително се употребяват у дома, а може да се употребяват или у дома, или на място, посочено от водача. За това се борихме дълго време и питахме за какво тъкмо тази отмора би трябвало да се употребява у дома и за какво не може индивидът да отиде някъде на мач, да вземем за пример, или просто да има различен избор “, изясни Курумбашев.

„ Беше гласуван един доста противен текст, освен това и в огромно несъгласие с описаните до момента неща. На всеки три седмици би трябвало да има най-малко едно разтоварване и натоварване в страната членка на регистрация. Което значи, че в случай че с горния текст съвсем сме избегнали връщането на водача, то с този споделяме, че камионът би трябвало да се връща.

Изискването за връщане на камиона е още по-странно. Ако водачът може да е носталгичен към своето семейство, то на камиона за какво му е мъчително и за какво той би трябвало да се върне? “

„ По отношение на каботажа – гласувано беше той да бъде позволен в границите на 7 дни, само че пък дефиницията е, че позволен е в границите на 7 дни от последното разтоварване в приемащата страна членка в хода на входящ интернационален транспорт, при изискване че престоят в тази страна членка не надвишава 48 часа след влизането им на територията на тази страна членка. Т.е. той не може да стигне до Германия и да прави там каботаж седем дни, а може да го прави единствено на път за у дома и то в границите на 7 дни.

Посланието на западните страни към нас беше: „ Каботажът остава за нас, а либерализираме интернационалния превоз “, разясни Петър Курумбашев.

„ В общи линии – огромните страни членки споделят: „ Вие няма да се занимавате с каботаж или ще се занимавате при доста лимитирани условия. А стратегическият пробив беше във връзка с това Директивата да не се ползва във връзка с интернационалния превоз и опцията водачът да се връща освен вкъщи, само че и на място, посочено или определено от него. “

По думите на Курумбашев това е единствено една от стъпките в парламентарната процедура. „ Рано е да се бие барабан. И различен път съм бил очевидец на сходни въздухарски осъществявания, само че мачът завършва с последния съдийски сигнал. В момента сме към края на второто полувреме във връзка с Народното събрание “, счита той.

„ Време е да се поздравим, тъй като резултатът в Комисията по превоз е доста по-различен от този в Комисията по претовареност и обществени въпроси, което е добра индикация. Имаме 3-4 гласувания в наша изгода и 3-4, които не са в наша изгода. Да забележим по какъв начин ще минат нещата в пленарна зала. В следствие – когато Екологичен потенциал одобри нещо, той излъчва своята позиция. След това се отива на договаряния със Съвета и с Комисията. И тогава в така наречен триалог се реализира компромис сред тези три институции. Когато завърши триалогът, можем да кажем, че тези позиции са признати дефинитивно. Така че е рано да се афишира победа над вражеските сили “, заключи Курумбашев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР