Стратегическият план ще засили пазарното присъствие на производителите на плодове

...
Стратегическият план ще засили пазарното присъствие на производителите на плодове
Коментари Харесай

Тодор Джиков: Стратегическият план ще засили пазарното присъствие на производителите на плодове и зеленчуци

Стратегическият проект ще ускори пазарното наличие на производителите на плодове и зеленчуци, като земеделците би трябвало да извърнат съществено внимание на опциите и конкурентното преимущество, които се откриват пред тези, които се сплотяват в групи и организации. Това сподели заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков във вторник на среща с производители на плодове и зеленчуци в Главиница, област Силистра. Преди това в понеделник такава намира се организира и в Русе, оповестиха от Министерство на земеделието.

Аграрният заместник-министър акцентира, че въздействието на Стратегическия проект върху бранша ще бъде оценено при използването му и при нужда ще бъдат подхванати ревизиращи дейности, транспарантно и в разговор с браншовите организации.

Земеделските производители споделиха компликациите, които срещат с наемането на служащи за прибирането на реколтата и еднодневните трудови контракти. " В последните две години проблем номер едно е неналичието на работна ръка на единствено за прибирането на реколтата, само че и на висококвалифицирани фрагменти като механизатори и агрономи поради позеленяването на интервенциите. Важно е да създадат законодателни промени за решение на казуса. Необходими са и промени и при еднодневните трудови контракти “, разяснява заместник-министърът.

Във връзка с поставения от стопаните проблем за вредите вследствие на ниските температури, нанесени върху трайните насаждения, заместник-министър Джиков увери стопаните, че при нужда ще се вършат два огледа на овощните градини, с цел да бъде тъкмо открито какви са провалите.

Земеделските производители сложиха съответни въпроси и получиха подробна информация за измененията при директните заплащания - използването на стандартите за поддържане на земята в положително екологично положение (ДЗЕС) и екосхемите в Кампания 2023, опциите за вложения посредством интервенциите в Стратегическия проект и Националния проект за възобновяване и резистентност.

Днес в Дома на културата в Попово от 10 ч. следва среща със земеделските производители от областите Разград и Търговище. Утре такава среща ще се организира от 10 ч. в Шумен в Регионална библиотека " Стоян Чилингиров “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР