Страстта му е да пътува сам из България в търсене

...
Страстта му е да пътува сам из България в търсене
Коментари Харесай

Нидерландски влогър: Докато пътувам из България изпитвам неземно чувство

 Страстта му е да пътува самичък из България в търсене на достоверни прекарвания, тъй като счита че страната ни е пропита с нематериалност. За 28-годишния Леон де Лю България е обич от пръв взор. 

Младият нидерландец посещава страната ни по време на туристическа обиколка на Източна Европа. Днес, 6 години по-късно, той e към момента тук. Установил се е в София, работи и най-много - пътува. Любопитството му го води до изоставените места на България, там, където животът не се е трансформирал значително в последните десетилетия.

" Тези пътешествия ме водят в посоката на същинския живот, подобен какъвто е бил преди 100 и повече години. Това е неповторимо за Европа! “ – декларира Леон на съвършен български език.

Твърди, че най-много му харесват срещите в провинцията, тъй като хората там са топли, сърдечни, възпитани. И още:  " Има нематериалност в България. Има я на доста места. По планините, в дребните манастири. Това са вълшебен места! “.

Който обича да пътува, обича и да споделя. Влогът на Леон в YouTube има доста почитатели, най-много чужденци. 

В него той качва видеа от странстванията си по планини и села, от срещите си с локалните хора и най-много – своите разсъждения за България, природата, архитектурата и нравите.

" Аз не виждам една България, аз виждам доста Българии! Защото тук има страшни контрасти, изключително сред градовете и провинцията! “ – споделя Леон. Но какво го води в най-бедните, диви, и затънтени места? И могат ли разрухата и тъгата да са … красиви?

" Има хубост! Разбираш, че времето лети. И времето не стопира за никого. Даже и за камъните! Те са неодухотворени, те нямат усеща и въпреки всичко ти демонстрират, че дори те имат история, че и те желаят да ти опишат нещо, без да могат! ".

Любовта си към страната Леон материализира и в онлайн книгата " Изоставените здания на България “, съдържаща 150 фотоси с обяснителни текстове, както и в романа " Дарко “ за фиктивен воин от Ловеч, който се усамотява в планината в търсене на себе си. Нидерландецът е също по този начин създател на алманах с есета, както и на стихосбирка, отдадени на България.

Признава, че е удивен от планините Родопа и Рила, село Златолист със остарялата черква и гроба на Преподобна Стойна, връх Шипка в Стара планина и още и още пропити с нематериалност и потиснатост места, предава БНР.

" Докато пътувам из България изпитвам едно чувство… неземно дори! Да видиш по какъв начин тече животът… И макар контрастите, макар хубостта и даже грозотата от време на време, си даваш сметка, че природата постоянно ще надделее, а времето ще продължава да тече. “ – споделя в заключение  Леон де Лю.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР