Страшна снежна буря вилня вчера в северната ни съседка Румъния.

...
Страшна снежна буря вилня вчера в северната ни съседка Румъния.
Коментари Харесай

Няма измъкване! Две снежни стихии се носят към България от север и юг, а във Варна вече... СНИМКИ

Страшна снежна стихия вилня през вчерашния ден в северната ни съседка Румъния. Положението е бедствено. На места снежната завивка доближи до 1 метър. В същото време снежна фурия върлува и на юг от България.

Очаква се още веднъж метеорологичният фронт „ Зиновия “ да удари Гърция през целия ден, като формалната прогноза сочи за значителни снеговалежи, изключително в централна Гърция, в това число в северните покрайнини на Атина.

Гръцката национална метеорологична работа предизвести късно в неделя за по-нататъшно утежняване на изискванията в Атика, Виотия, Фтиотида, Евия, Магнезия и островите Спорад, където се предвиждат снежни стихии даже в региони със относително дребна надморска височина.

Съществува и цялостна възбрана за тръгване на фериботите от всички пристанища на Атика заради северните ветрове. Засегнати са и множеството други огромни фериботни услуги в цяла Гърция.

Прогнозата за времето за Атина в понеделник планува дъжд и мокри стихии, като снежните превалявания се чакат по близките планини, както и региони с надморска височина най-малко 400-600 метра. Температурите ще варират от 4 до 9 градуса по Целзий (39-48 по Фаренхайт).

Генералният секретариат за гражданска отбрана прикани за нараснало внимание на жителите, като предложи ограничения за самоотбрана от рисковете, които водят до сериозните метеорологични феномени.

Що се отнася до времето у нас, снегът и неприятното време няма да ни се разминат. Бурният вятър опустоши Коледната декорация на площад "Независимост " във Варна, осведоми Varna24.bg.

По информация от пресцентъра на полицията във Варна няма съществени сигнали за провали и вреди, в резултат на ветровитото време. На няколко места в града има повалени оградни уреди и разместени рекламни табели.

Припомняме, че през днешния ден за Варна и още 7 области е разгласен жълт код поради неприятно време.







В планината в Габровско пък вали сняг и снежната завивка е 15 сантиметра, а температурата е минус 11 градуса. Пътищата в региона са проходими при зимни условия. Това заяви Десислава Сутева от общината. Проходът Шипка се минава при зимни условия, пътят е измит и обработен.

Остава в действие възбраната за придвижване на тежкотоварни коли с обща маса над 12 тона.

Пътят към курортния комплекс Узана е измит и опесъчен, температурата е минус 8 градуса.

В равнинната част на общината снежната завивка е 10 сантиметра, температурата е негативна, всички сдружения, виновни за снегопочистването, работят в разнообразни пътни сектори в града и в селата. Автомобилите на градския и междуградския превоз се движат по направление. Нормално е водоснабдяването и доставянето на хранителни артикули в общината.

По информация на Национален институт по метеорология и хидрология през днешния ден в Източна България ще духа вятър от север-североизток със скорост 12-17 м/сек, като поривите му могат да стигнат и до 20 м/сек.

Според синоптиците през новогодишната нощ се чака още веднъж да се усили северозападният вятър. С него ще стартира ново намаляване на температурите. Облачността ще се усили, само че в случай че някъде има превалявания, те ще са напълно слаби. Температурите към среднощ ще бъдат сред -1 и 4 градуса, няма да са доста ниски. По-сериозно намаляване ще има чак към сутринта.

През първия ден от новата година се чака облачността да е много забележителна над страната. Тъй като температурите ще се намалят, на много места ще превали слаб сняг. През идващите дни се чака създаване на един гребен, което ще докара до скъсване на облачността и покачване на температурите.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме какви са климатичните условия в страната.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР