Страсбург. Не бива да подхождаме идеологически към този въпрос, тъй

...
Страсбург. Не бива да подхождаме идеологически към този въпрос, тъй
Коментари Харесай

Евродепутатът Иво Христов призова да не бъде истеризиран въпросът за атомната енергия в ЕС

Страсбург. „ Не бива да подхождаме идеологически към този въпрос, защото той има и обществена страна. В последните години се истеризира ужасът от допустима нуклеарна злополука. Имаме плашещите образци на „ Чернобил " и „ Фукушима ". Този смут в действителност прикрива всички действителни провали, които нанася така наречен „ зелена " сила, тъй като да се поправя коритото на една река или пък да се слагат ветроцентрали по пътя на миграцията на птиците също са интервенции в биосферата и естествената среда ". Това мнение изрази българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите Иво Христов, който е член на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Екологичен потенциал (ИТРЕ), оповестиха от пресофиса на евродепутата .

По време на пленарната сесия в Страсбург бе разисквана резолюцията по отношение на Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата през 2019 година (COP25), която ще се гласоподава в четвъртък. В плана ѝ е записано, че " нуклеарната сила не е нито безвредна, нито екологична, нито стопански устойчива; затова предлага да се създаде обективна тактика за преход за последователно преустановяване на нуклеарната сила в Европейски Съюз, в това число обезпечаване на нови работни места за хората, работещи в нуклеарната енергетика, и проекти за безвредно разглобяване на атомни електроцентрали и безвредното отнасяне и дълготрайно неутрализиране на нуклеарни боклуци ".

Според Иво Христов би трябвало да бъдат взети под внимание и обществената, и икономическата страна на този въпрос. " За страни като България, Словакия и други атомната сила е поръчител на конкурентоспособността на стопанската система. С нейното отпадане нашите стопански системи действително са обречени. Напомням, че България заплати доста скъпа цена, като затвори четири реактора преди присъединението си към Европейски Съюз и запази единствено два. Без тях нашата стопанска система де факто би била обречена ", сподели още той.

Иво Христов съобщи, че би трябвало да се огледа реалистично. По думите му атомната сила е обект на доста непоколебим и систематичен надзор, създаден в интернационалните правила, и не трябва да бъде развявана като чучело. „ Тя по-скоро би била доста сполучлив инструмент в този екологичен преход – най-малко в средносрочен небосвод. Ядрената сила годишно икономисва хиляди тонове въглеродни излъчвания и има висока стойност освен за енергийната система, само че и за здравето на хората и околната среда.
Преди да изпаднем в крайности, би трябвало да помислим и за равнището на енергийна самостоятелност, което е от значително значение. Според статистиката Европейски Съюз внася почти половината от силата, която употребява, като значително страни членки на Европейски Съюз зависят от един единствен външен снабдител ", уточни той
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР