Странният случай с полета на частния самолет от Литва до

...
Странният случай с полета на частния самолет от Литва до
Коментари Харесай

Тривиален случай може да стои зад полета на самолета-нарушител

Странният случай с полета на частния аероплан от Литва до България, поради който бяха задействани Военновъздушни сили на няколко страни, може да се окаже тривиална история, обвързвана с желанието на купувача да го получи по-бързо.

Това позволи министърът на защитата Драгомир Заков в изявление за bTV. Той уточни, че цивилният аероплан не е представлявал опасност за сигурността или за съответна предпазена инфраструктура в България в нито един миг от придвижването си.

Нарушението му е в това, че е летял без летателен проект и без транспондери, а поради него е вдигнат изтребител от " Граф Игнатиево ", чийто водач е сложил живота си в заплаха поради неприятните метеорологични условия.

Заков уточни, че Военновъздушните сили са " свършили съвършено работата си " при следенето на нарушителите. Няма процедура, при която сходен граждански аероплан да бъде свален на земята с насила, в случай че не основава заплаха.

" Предполагам, че самолетът е трябвало да бъде прекаран от Литва до България, откакто е закупен. Тъй като процедурите за регистрация в Литва лишават време, притежателят е решил да си го докара в България. Не са открити следи от рискови субстанции, опиати. Най-вероятно се касае за напълно банален случай. Хората са разбрали, че са нарушили много правила и сега явно се укриват ", разяснява той.

Министърът отхвърли спекулациите, че самолетът е изпратен за шпионаж на air policing потенциала на България, като уточни, че такова наблюдаване може да се прави на доста по-голяма височина и скорост от тези, развити от нарушителите.

Машината беше открита на летище край Търговище, по случая е формирано следствие, което ще бъде предадено на Националната следствена работа.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР